Trumpot most kell megállítani, vagy késő lesz

  • A republikánus oldalon Donald Trump vezeti a listákat, de előnye néhány államban már csökkenni látszik
  • Ohióban és Floridában, ahol március 15-én tartanak előválasztásokat, Kasich és Rubio kezdenek felzárkózni Trump mögé
  • Ebben a két államban dőlhet el a republikánus jelölt kérdése
  • Hillary Clinton magabiztosan vezet a legtöbb közelgő előválasztás helyszínén végzett felmérés szerint

Donald Trump ingatlanmágnás, a republikánus párt jelenleg legesélyesebb indulója szuperkeddi sikere után, mikor tizenegy állam közül hetet lehozott, lendületesen folytatta kampányát, és az azóta megrendezett előválasztásokon is jól szerepelt. Március ötödikén négy államban tartottak republikánus előválasztást, Kentucky államban és Louisianában is szoros verseny után sikerült győznie, Kansasban és Maineben azonban Ted Cruz texasi szenátor több pontos előnnyel végzett az első helyen. Március nyolcadikán újabb négy államban szavaznak, Michiganben, Mississippiben és Idahoban Trumpnak kedveznek a felmérések. Hawaiiban, ahol jelölőgyűlést tartanak, Marco Rubio floridai szenátor áll a listák élén, így akár egy újabb győzelmet is elkönyvelhet Puertó Rico után, ahol vasárnap a megszerezhető delegáltak száz százalékát kapta, miután ellenfelei közül senki sem érte el a húsz százalékos támogatottsági küszöböt. 

A következő nagyobb megmérettetésre március tizenötödikén kerül sor, mikor hat államban küzdenek meg a republikánus elnökjelölt aspiránsok. A hat állam közül kiemelt jelentőséggel bír Ohio és Florida, ahol John Kasich ohiói kormányzó és Marco Rubio floridai szenátor hazai terepen fogják összemérni erejüket a Donalddal. Ohioban Trump a legfrissebb felmérések szerint pár pontos előnyt élvez. Elemzők azonban elképzelhetőnek tartják, hogy a jövő hét kedden szavazó republikánusok összezárnak Kasich mögött, és a Cruz, illetve Rubio tábor inkább átszavaz a helyi kormányzóra, aki képes lehet nyerni Trump ellen az államban. A felmérések alapján Trump 34 százalékkal vezet az államban, Kasich a második helyen áll 30 százalékkal, Cruz és Rubio összesen a szavazatok 27 százalékára (tizennyolc- kilenc arányban) számíthatnak. Kasich kijelentette, ha nem nyeri meg a saját államát, kilép a versenyből, így számára főleg nagy jelentőségű lesz a szavazás kimenetele. 

Florida hasonló indokok miatt tekinthető fontosnak, itt Rubio lesz hazai terepen Trumppal szemben, aki itt is pár százalékpontos előnnyel rendelkezik. A szuperkeddi események után Floridában hatalmas lejárató kampányok indultak Trump ellen, több millió dollár értékben rendeltek negatív reklámfilmeket különböző szervezetek és politikai csoportok, hogy akár csak pár százalékkal is csökkentsék a Donald támogatottságát, és így jobb helyzetbe hozzák a republikánus párt szájízének sokkal inkább megfelelő Rubiot. A támadások témája igen változó, a milliárdos egyes kérdésekben gyorsan változó véleményétől kezdve egészen a minapi eseményekig, mikor Trump nem fejezte ki egyértelműen, hogy elutasítja David Duke, a Klu Klux Klán louisianai szervezetének egykori alapítója és vezetője támogatását, aki rádióműsorban szólította fel a hallgatókat, hogy szavazzanak Trumpra. Később Trump a fülhallgatója rossz minőségére hivatkozott, mondván, nem értette pontosan, kiről, és milyen szervezetről volt szó, bárhogy is volt, ezt követően sorra jelentek meg a cikkek és videók, melyek kapcsolatba hozták őt a KKK-val. Viták merültek fel Trump legújabb szokása kapcsán is, miszerint a támogatására összegyűlt tömeget megesketi, hogy rá fognak szavazni. Ehhez jobb karjukat a levegőbe emelve ismétlik el kedvencük szavait, „Esküszöm, hogy Donald Trumpra fogok szavazni!” Sokan sérelmezik ugyanakkor, hogy ez nagyban hasonlít a führert éljenző náci szalutálásra.

Florida és Ohio Trump számára különösen értékes. A két államban ugyanis a győztes mindent visz elv érvényesül, így amennyiben ezekben az államokban győzni tud, az összes ottani delegáltat megszerzi. Ezzel nem csak egy jelentős lépéssel közelebb kerülne a párt jelöléséhez, de vetélytársait is messze maga mögé utasíthatná, a későbbiekben pedig vállalhatóbb mennyiségű delegáltat kellene maga mögé felsorakoztatnia, hogy elérje a jelöléshez szükséges, 1237 delegáltat. Abban az esetben, ha mind a két államban nyerni tud, a versenynek lényegében vége lesz, és ő lesz a republikánus párt jelöltje, nyilatkozta Mark Murray, az NBC vezető politikai szerkesztője. Ha azonban Rubio vagy Kasich meg tudják fogni Trumpot a saját államukban, azzal a júliusi, clevelandi gyűlésre bíznák a párt jelöltjének kérdését, ahol a megjelenő több mint kétezer delegált fog dönteni a jelölt személyéről.

Trump nem csak a republikánus oldalon okoz fejtörést, a demokraták is kezdenek kétségbe esni. Az előválasztási szezon elején még reménykedtek, hogy ő lesz a republikánus jelölt, mert őt minden gond nélkül le tudja majd győzni a demokraták jelöltje. Az utóbbi időben azonban, látva a szereplését és sikereit elbizonytalanodtak a végkimenetelt illetően. A szuperkeddi eredmények után Hillary Clinton továbbra is vezet a megszerzett delegáltak számát tekintve, 672-vel Bernie Sanders 477 delegáltjával szemben. A jelölés elnyeréséhez 2383 delegáltra lesz szükségük, így a kérdés akár nyitott is lehetne, ha nem Clinton vezetne majdnem az összes közvélemény kutatásban és felmérésben a következő előválasztásokat rendező államokban, vagy ha nem rendelkezne a szuperdelegáltak túlnyomó többségének támogatásával.

A szuperdelegáltak a demokrata párt elitjének képviselői, szenátorok, kormányzók, képviselők, akiken keresztül a párt beleszólhat az előválasztási folyamatba. Az összes megszerezhető delegált közül 714 ilyen szuperdelegált, akik közül többségük, 459 már kijelentette, hogy Clinton jelölését támogatja, ami így erről az oldalról lényegében már biztosítva van. Hiába tudott tehát nyerni a március hatodikán szavazó négy államból háromban, Sanders a Fehér Házat és az Ovális Irodát illető reményei egyre halványulnak. 

Koppány Mátyás

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »