Hat pártból álló koalíciós kormányt alakítanának a szlovák liberálisok

Hat pártból álló kormánykoalíciót szeretnének alakítani a szombati választáson második legjobb helyezést elért szlovák liberálisok. A Szabadság és Szolidaritás (SaS) mozgalom vezetője, Richard Sulík ezzel a céllal az érintett pártok vezetőivel szerdára indítványozott találkozót.

Andrej Kiska szlovák államfő hétfőn bejelentette: a választási eredmények tükrében Robert Ficot, az Irány – Szociáldemokrácia (Smer-SD) elnökét fogja megbízni kormányalakítási tárgyalások megkezdésével. A megbízást Robert Ficonak kedden kellett volna átvennie, ám az aktust – a regnáló kormányfő brüsszeli tartózkodásának elhúzódása miatt – szerdára halasztották. A legerősebb mandátumot szerzett ellenzéki párt elnöke – aki hétfőn az egyedüli lehetséges helyes döntésnek nevezte Fico kormányalakítási megbízatását – kedden a széles körű egyeztetést célzó indítványával már elébe ment Ficóék kormányalakítást célzó tárgyalásainak.

A Liberálisok vezetője, Richard Sulík a szerdai találkozóra a populista Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalom, a  jobboldali Szlovák Nemzeti Párt (SNS), a magát jobbközép pártként pozicionáló Háló (Siet), a Most-Híd szlovák-magyar vegyes párt, illetve a Boris Kollár vállalkozó által csak tavaly novemberben megalakított, politikailag meghatározhatatlan Család vagyunk (Sme rodina) csoportosulás vezetőit hívta meg. Sulík kedden újságírók előtt annak a nézetének adott hangot, miszerint: van esély arra, hogy a jobboldali pártok “ésszerű kompromisszumot” kössenek az országban uralkodó viszonyok javítása érdekében.

“Össze tudunk állítani egy stabil, 87 képviselői mandátummal rendelkező koalíciót” – idézte Sulík kijelentését a Sita szlovák hírügynökség. Hozzátette: tisztában van azzal, hogy az SNS és a Most-Híd között “nézetbeli különbségek” vannak, ám mint mondta: ha felelősségteljes módon akarják irányítani az országot, megtalálhatnák a megegyezést, aminek érdekében ő személyesen a közvetítő szerepére is kész köztük.

Az SaS elnöke rámutatott: kezdeményezésével nem vonja kétségbe Robert Fico kormányalakítási megbízatását, amennyiben a leköszönő kormányfő új kormányt tud alakítani, ő azt el fogja fogadni. Megjegyezte: az előrehozott választásokat elutasítja, azt a választókkal szembeni arroganciaként értékelné.

A hat pártból álló koalíció Szlovákia történetének legszélesebb körű kormánykoalíciója lehetne. Annak stabilitása és várható élettartama viszont  elemzők  szerint megkérdőjelezhető. Ezt az érintett pártok közötti nézetkülönbségek mellett az a tény is megerősíteni látszik, hogy a vezető szerepet felvállalni készülő SaS, eddig egyetlen kormányban, Iveta Radicová 2010-ben összeállt sokszínű kabinetjében vállalt szerepet, amely 2011 őszén az euró mentőövről szóló szavazáson bukott meg, éppen a liberálisok ellenszavazatai miatt.

Kitekintő / MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Elítélték Sarkozyt, de nem kell börtönbe vonulnia

A volt köztársasági elnököt azzal vádolták, hogy meg akart vesztegetni egy magas rangú bírót információkért cserébe. Nicolas Sarkozynek azonban nem kell börtönbe vonulnia, egyrészt fellebbezhet az ítélet ellen, másrészt kérheti, hogy háziőrizetben, elektromos karpereccel töltse le büntetését.

Read More »