Újabb véres összecsapások Afganisztánban

  • Heves összecsapások törtek ki hétfőn tálib felkelők és afgán biztonsági erők között a dél-afganisztáni Helmand tartományban.
  • A harcokban tizennégy tálib fegyveres vesztette életét.
  • Az afgán védelmi minisztérium hétfői közleménye szerint az afgán fegyveres erők az elmúlt huszonnégy órában további két felkelővel végeztek a kelet-afganisztáni Gazni tartományban.
  • A védelmi tárca közölte, az ország területén az elmúlt huszonnégy órában az afgán biztonsági erők tizenhárom tagja vesztette életét a felkelők elleni harcban.

Heves összecsapások törtek ki hétfőn tálib felkelők és afgán biztonsági erők között a dél-afganisztáni Helmand tartományban, a harcokban tizennégy tálib fegyveres vesztette életét – számolt be róla az afgán hadsereg szóvivője.

Mohamed Raszúl Zazaj azt mondta, tálib fegyveresek egy csoportja kora hajnalban megrohamozta a Kadzsaki körzetben lévő biztonsági ellenőrzőpontokat, mire az afgán biztonsági erők tüzet nyitottak. A tisztségviselő közlése szerint a szórványosan az egész nap folyamán tartó tűzharc során további tizenhét tálib megsebesült.

Az afgán védelmi minisztérium hétfői közleménye szerint az afgán fegyveres erők az elmúlt huszonnégy órában további két felkelővel végeztek a kelet-afganisztáni Gazni tartományban, és megölték az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet három harcosát az ugyancsak keleti Nangarhár tartományban.

A védelmi tárca közölte, az ország területén az elmúlt huszonnégy órában az afgán biztonsági erők tizenhárom tagja vesztette életét a felkelők elleni harcban.

Afganisztán, Pakisztán, Kína és az Egyesült Államok újra akarja indítani az afganisztáni békefolyamatot: az említett négy ország képviselőiből álló Négyoldalú Koordinációs Csoport februári kabuli találkozója után bejelentette, hogy március elején a pakisztáni Iszlámábádban várhatóan megkezdődnek a közvetlen tárgyalások a kormány és a felkelők között. A hét végén a tálibok azonban jelezték, nem kívánnak részt venni a béketárgyalásokon.

A 2001-es amerikai katonai beavatkozás során a hatalomból elűzött tálibok erőszakos felkeléssel próbálják megdönteni a nyugati hatalmak által támogatott kabuli kabinetet, hogy visszaállíthassák az iszlamista kormányzást az országban.

Az Iszlám Állam előretörésével szembesülő tálibok az utóbbi időben fokozták harci erőfeszítéseiket, és a korábbi évektől eltérően még télen sem hagytak fel az erőszakcselekményekkel.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »