A spanyoloknál tovább folyik a kormányfő-keresgélés

  • Tovább keresi a támogatókat kormányfővé választásához a spanyol szocialista párt (PSOE) jelöltje, akit a parlament mindkét, múlt heti szavazásán elutasított.
  • Pedro Sánchez erről az El País című napilap vasárnapi számában megjelenő interjúban beszélt.
  • Spanyolországban eddig még sosem fordult elő, hogy egy miniszterelnök-jelöltet két fordulóban se válasszon meg kormányfőnek a törvényhozás.

A politikus elmondta, hogy az új megállapodási kísérlet annyiban más a korábbiaknál, hogy azt a Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középpárttal közösen folytatják, miután velük már létrejött egy kormányzati paktum, és támogatták a miniszterelnöki posztról szóló parlamenti szavazásban is.

Mint mondta, minden parlamenti politikai erőt megkeresnek majd, mert az a cél, hogy az országnak mielőbb működőképes kormánya legyen. Szerinte ez ellen csak azoknak lehet kifogásuk, akik valójában új választások megtartását akarják elérni. „Ez az ő felelősségük” – jegyezte meg.

Pedro Sánchez bevallotta: még mindig számít arra, hogy a baloldali Podemos (Képesek vagyunk rá) meggondolja magát és végül támogatni fogja. A Podemos legfőbb kifogása Sánchezzel szemben az volt, hogy a szocialista politikus lepaktált a liberálisokkal.

Spanyolországban eddig még sosem fordult elő, hogy egy miniszterelnök-jelöltet két fordulóban se válasszon meg kormányfőnek a törvényhozás. Pedro Sánchez a pénteki, második voksoláskor 131 igen, és 219 nem szavazatot kapott.

A szocialista politikusnak a jog értelmében két hónapjva van, hogy megpróbálja megszerezni a hiányzó támogatást. Ez idő alatt többször is meg lehet kísérelni a jelölt megválasztását, vagy kérni az uralkodót, hogy nevezzen meg új miniszterelnök-jelöltet. Sajtóhírek szerint azonban VI. Fülöp király csak akkor kér fel másik politikust a kormányalakításra, ha az garantálni tudja, hogy a szavazáskor elnyeri a többség támogatását.

Ha május 2-ig nem sikerül megválasztani az ország új kormányfőjét, várhatóan június 26-án meg kell ismételni az általános választást. Ez mintegy 130 millió euróba kerülne a spanyol adófizetőknek.

MTI

Friss hírek