Új uniós segélyalap a menekültkrízisek enyhítésére

Az EU-n belüli menekültügyi válsághelyzetek gyors kezelésére szolgáló 700 millió eurós pénzügyi eszköz létrehozására terjesztett elő javaslatot szerdán az Európai Bizottság. Az alap főként a Görögországban kialakulóban humanitárius válság enyhítéséhez nyújthat segítséget. Közben Törökország szerdán visszafogadott 308 illegális bevándorlónak minősülő észak-afrikait Görögországból.

Egy görög humanitárius katasztrófa veszélyére reagálva egy teljesen új pénzügyi eszköz létrehozására tett javaslatot szerdán az Európai Bizottság, ami gyors és célzott segélyezést tenne lehetővé menekültügyi szükséghelyzetekben papíron valamennyi uniós tagállam számára.

„A javaslat révén az eddiginél sokkal gyorsabban leszünk képesek szükséghelyzetekben a segítségnyújtásra az Európai Unió területén. Kétség sem férhet ahhoz, hogy az eszközre éppen most különösen nagy szükség van a menekültek támogatása érdekében. A mostani javaslat 700 millió eurót bocsát majd rendelkezésre a segítségnyújtásra a leginkább rászoruló országok számára” – jelentette ki a javaslatot bemutató Hrisztosz Sztilianidesz, humanitárius segélyekért és válságkezelésért felelős uniós biztos.

A javaslatot a Tanácsnak és az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia, mielőtt az új pénzügyi alap alkalmazhatóvá válna. A Bizottság elképzelései szerint a 2016-os uniós büdzsében 300 millió eurót, a 2017- és 2018-as költségvetésben pedig 200-200 millió eurót különítenének el erre a célra.

Egyelőre nem tudni, hogy a keretből mennyi pénzhez juthat a jelenleg a legsúlyosabb menekültválsággal küszködő Görögország, de vélhetően jelentős összegről van szó.

A testületnél hangsúlyozzák, hogy az új alaphoz a forrásokat nem az EU-n kívüli harmadik országok számára elkülönített humanitárius segélyprogramokból csoportosítják majd át, ahogy attól előzetesen egyesek tartottak.

Formailag sürgős és kivételes helyzetben, például menekültek hirtelen nagy tömegű beáramlása esetén lennének jogosultak tagállamok források igénylésére a segélyalapból.

Az Európai Bizottság közben szerdán megerősítette, hogy Görögország 308 illegális bevándorlónak minősülő személyt küldött vissza Törökországba, akik nem jogosultak nemzetközi védelemre az Európai Unióban. A fejlemény azért érdemel figyelmet, mert a két ország között fennálló tolonc- és visszafogadási egyezmény ellenére a török hatóságok mostanáig egyáltalán nem, vagy csak kivételes esetekben mutattak készséget a Görögországban visszautasított személyek visszafogadására (olyan személyekről van szó, akik bizonyíthatóan Törökországból érkeztek).

„A mostani visszafogadás Görögországból Törökországba azt mutatja, hogy erőfeszítéseink kezdenek eredményt hozni” – jelentette ki Dmitrisz Avramopulosz, az EU bel- és menekültügyi biztosa.

A visszaküldött személyek egytől-egyig marokkói, algériai és tunéziai állampolgárok voltak, azaz olyan országokból érkeztek, amelyeket biztonságos harmadik országként ismernek el az Európai Unióban, éppen ezért csak egyedi alapon és indokolt esetben részesülhetnek nemzetközi védelemben.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »