Elszabadult hajóágyúnak tartják a csecsen főnököt

  • Államot épített ki az államon belül és már mentorának, Vlagyimir Putyinnak is egyre kényelmetlenebb a Borisz Nyemcov vezető orosz ellenzéki politikus meggyilkolásában is gyanúba került csecsen elnök.Leglaábbis ezt állítja a Ramzan Kadirov uralmáról független szakértők által készített jelentés, amit kedden mutatott be Ilja Jasin, a PARNAS párt alelnöke Brüsszelben.A bennfentesek számára lényegében semmi szenzációt nem tartalmaz a csecsen elnök rezsimjének működéséről készült több, mint 60 oldalas, képekkel bőven illusztrált leleplező jelentés.

A bennfentesek számára lényegében semmi szenzációt nem tartalmaz a csecsen elnök rezsimjének működéséről készült több, mint 60 oldalas, képekkel bőven illusztrált leleplező jelentés, amit az egyik legismertebb orosz ellenzéki politikus mutatott be kedden az Európai Parlamentben. Ilja Jasin ugyanakkor reméli, hogy az átlagemberek számára is világossá válik majd az, hogy milyen nemzetbiztonsági kockázatot jelent Oroszország számára az általa egy elszabadult hajóágyúhoz hasonlított, egykori lázadóból Putyin elnök szövetségesévé átvedlett csecsen vezér.

A jelentés nem meglepően a még mindig csak 30-as végeinek végén járó Kadirov felelősségét firtatja Borisz Nyemcov, korábbi miniszterelnök-helyettes, neves orosz ellenzéki politikus egy évvel ezelőtti meggyilkolásában és más politikai gyilkosságokban. Jasin expozéjában emlékeztetett rá, hogy Kadirov közvetlen testőrségének több tagját vádolják a hatóságok a gyilkosság elkövetésével, főnökük a jelek szerint mégis teljes büntetlenséget élvez.

A PARNAS alelnöke úgy véli, hogy a rebellis köztársaságot tűzzel-vassal pacifikáló és Moszkva alá rendelő, de másokhoz nem hasonlítható kiváltságokkal bíró Kadirov-rezsim „Putyin politikájámak az eredménye az Észak-Kaukázusban”.

A jelentés úgy ábrázolja Csecsenföldet, mint ahol egyszemélyes uralom épült ki, teljesen átláthatatlanul, személyes célokra költik el az orosz állam által átutalt körülbelül 1 milliárd dolláros éves apanázst, és ahol az orosz törvényeket sem tekintik érvényesnek. Jasin szerint a Kreml hallgatásba burkolózik Kadirovról, igyekszik nem beszélni róla, mert kellemetlen számára a téma.

„Mostanra Putyin is megértette, hogy a csecsen elnök óriási biztonsági problémává vált. Az államfő azonban olyan problémát kreált, amit nem tud megoldani” – jelentette ki az egy éve meggyilkolt Borisz Nyemcov egykori barátja. Putyinnak azonban véleménye szerint nincs alternatív megoldása, ezért valószínűsítette, hogy a különben egyre kényelmetlenebb és öntörvényű Kadirov megbízatását végül meghosszabbítják. A csecsen elnök néhány napja önmaga hozta szóba, hogy úgy érzi, lejáróban van az ideje. Az orosz ellenzék azonban a szokásos intrikákat és politikai manővereket véli felfedezni a nyilatkozat mögött.

Jasin szerint egyértelmű, hogy az orosz hatalom el akarja tussolni a Nyemcov-gyilkosságot. Úgy vélte, hogy egyes-egyedül Vlagyimir Putyin vehetné le a kezét a csecsen vezetőről, ám „kérdéses, hogy képes-e meghozni ezt a döntést”. Jasin mindenesetre lényegesnek nevezte a 30 ezres magánhadsereget létrehozó és Csecsenföldön korlátlan hatalmat kiépítő, szerinte végtelenül korrupt rendszert működtető Ramzan Kadirov törvényes elszámoltatását.

A pokolgépes merényletben meggyilkolt korábbi csecsen elnök, Ahmat Kadirov fia a jelentés szerint a Kremltől kapott pénzzel és az amnesztia ígéretével az oroszok oldalára állította a korábbi lázadó harcosok egy részét, mielőtt véresen leszámolt volna politikai ellenfeleivel.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »