Bűnsegédlettel vádolja Ciprust az orosz ellenzéki

A jelenlegi orosz politikai és gazdasági elit EU által történő tömeges feketelistázása nagy lépés lenne a Putyin-rendszer fellazítása felé – hangsúlyozta egy, a Borisz Nyemcov meggyilkolásának évfordulója Brüsszelben tartott rendezvényen az egyik legismertebb ellenzéki politikus. Alekszandr Navalnij az oroszországi korrupciós pénzek menedékhelyének nevezte Ciprust és arra is felhívta a figyelmet, hogy tavaly az orosz közbeszerzési eljárásokon legtöbb megrendelést megszerző öt üzletember közül négy rokoni, üzleti vagy baráti kapcsolat révén szorosan kötődik az orosz elnökhöz.„Arra kérem az EU-t, tegyen valamit Ciprussal, mert minden egyes nyomozásunk arra az eredményre jutott, hogy a szigetország az Oroszországban elsíbolt pénzek első számú menedékhelye” – jelentette ki Navalnij

„Arra kérem az EU-t, tegyen valamit Ciprussal, mert minden egyes nyomozásunk arra az eredményre jutott, hogy a szigetország az Oroszországban elsíbolt pénzek első számú menedékhelye”. Többek között ezzel a kijelentéssel lepte meg hallgatóságát az Európai Parlamentben a Kreml egyik fő kritikusának számító Alekszandr Navalnij, aki – az orosz hatóságok tiltása nyomán – skype-on vett részt az oroszországi helyzetről az európai liberális képviselőcsoport által rendezett egész napos konferencián.

Az ismert blogger mellett a demokratikus ellenzék több illusztris vezetője is részt vett a programon, amit az ismert ellenzéki vezető, Borisz Nyemcov egy évvel ezelőtti meggyilkolásának évfordulóján tartottak. Navalnij, aki a rendszerszintű korrupciót ostorozó írásaival és tüntetéseivel váltotta ki a Kreml haragját, úgy vélte, hogy ami ma hazájában történik az valójában nem is a szó szoros értelmében vett korrupció, hanem a hatalom létezésének célja.

Emlékeztetett rá, hogy a 300 milliárd euró értékű tavalyi közbeszerzéseken a legtöbb megrendelést leszakító öt üzletember közül négyen szoros szálakkal kötődnek Vlagyimir Putyinhoz. Az egyik leggazdagabb oligarcha, az elnök régi barátja Gennagyij Tyimcsenko, gyerekkori barátja és dzsúdó-partnere, Arkagyij Rotenberg, az utóbbi fia és Putyin veje, az ugyancsak dúsgazdag üzletember, Alekszej Samalov. „Ezek nélkül az emberek nélkül semmi sem történhet” – tette hozzá az ellenzéki politikus, akit a múltban már számos alkalommal letartóztattak és rövidebb ideig tartó szabadságvesztésre ítéltek.

Navalnij szerint igaz, hogy az orosz elnök népszerűsége 80 százalékos szint körül mozog, de az orosz lakosság ennél is nagyobb arányban, 90 százalékban elítéli a korrupciót. A politikus úgy vélte, hogy Putyin háborús propagandájának éppen ez az egyik fő célja, hogy elterelje a figyelmet rendszerének korrupciós ügyeiről.

Az ismert blogger szerint az EU-ban alábecsülik a Putyin-szövetségesek feketelistázásának, bankszámláik és ingóságaik befagyasztásának és beutazási tilalmának hatását. Ő az EU helyében a rezsim legalább ezer kiszolgálóját sújtaná ilyen szankciókkal, mert megítélése szerint ez egy hatékony lépés lenne a jelenlegi orosz elit fellazításában.

„A szankciók a tartós olajáreséssel együtt kétségkívül csapást mértek az orosz gazdaságra, és az orosz állampolgárok életszínvonala is meredeken esett” – mutatott rá Marc Franco, aki 2004 és 2009 között volt az EU nagykövete Moszkvában. A korábbi bizottsági tisztviselő szerint a kínai kártya sem jött be Oroszországnak, aminek jeleként tavaly 21 százalékkal esett vissza a kétoldalú kereskedelem 2014-hez képest. Hozzátette ugyanakkor, hogy ha a helyzet nagyon is rossz, katasztrofálisnak még mindig nem nevezhető, mert az orosz államnak elegendő tartaléka van és az államadósság is viszonylag alacsony.

Franco megjegyezte, hogy az orosz gazdaság a Szovjetunióhoz hasonlóan „gigantomániában” szenved. Miközben a kkv-k a GDP alig 20 százalékát állítják elő, addig egészségtelenül nagy állami óriások uralják a terepet, többségük ráadásul túlzottan függ a szénhidrogének árának ingadozásától. És mivel a nyersanyagok árai jelenleg a mélyben vannak, ezt az egész rugalmatlan szerkezetű gazdaság megsínyli. Az olajtól való túlzott mértékű függés pedig megakadályozta azt, hogy jó időkben a kőolaj eladásából származó bevételeket más iparágak fejlesztésére fordítsák. Így az orosz gazdaság lényegében a holland betegségben (Dutch disease) szenved – mutatott rá a korábbi EU-nagykövet, aki a korrupciót nevezte a harmadik legnagyobb betegségnek.

Marco Franco szerint nehéz megmondani, hogy az orosz lakosságnak mikor lesz elege életszínvonalának eséséből, de biztos benne, hogy a nacionalista szólamokat nem fogják a végtelenségig benyelni, és egy ponton nagy tömegek mennek majd ki tüntetni az utcára.

Mihail Kaszjanov, aki korábban négy éven át szolgált miniszterelnökként Putyin alatt a kormányzatnak az elmúlt egy évben elfogadott antidemokratikus törvényeit és intézkedéseit sorolta hosszasan, megállapítva, hogy nagyon gyorsan romlik a helyzet. Mégis lát esélyt a jövő szeptemberi parlamenti választásokon, mert véleménye szerint az emberek kezdik megérteni, hogy nem külső erők keze van az életszínvonaluk esésért.

A volt EU-nagykövet egyenesen úgy fogalmazott, hogy Putyin felbontotta az orosz társadalommal kötött szerződését, miszerint a központosításért és a demokratikus jogok gyakorlásának csökkentéséért cserébe viszonylagos anyagi jólétet biztosít számukra. A gyakorlatban ennek éppen az ellenkezője történik, és az elnök agresszív nacionalizmussal helyettesíti a jólétet – vélekedett.

Nyikolaj Ribakov, a Jabloko nevű liberális párt alelnöke – aki szintén skype-on keresztül kapcsolódott a beszélgetésbe – azonban Kaszjanovval ellentétben nem a parlamenti választásoktól remél fordulatot. A politikus szerint a változást kizárólag a rendszer csúcsán, a jelenlegi elnök leváltásával lehet elérni. Ez szerinte a korrupció elleni harcban is gyökeres fordulatot eredményezne, hiszen minden egyszemélyi függő. Ribakov úgy látja, hogy az emberek félnek a hatalomtól, de nem tisztelik azt. Így a legfontosabb feladat az emberek bizalmának helyreállítása.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »