Putyin-ellenes tüntetéssé nőtte ki magát a megemlékezés

  • Több ezer ember részvételével emlékfelvonulást tartottak szombaton Moszkvában a rendszerbíráló politikus, Borisz Nyemcov meggyilkolásának első évfordulóján.
  • Az ellenzéki megmozduláson a felvonulók egyúttal Vlagyimir Putyin orosz elnök lemondását követelték.
  • „Nem felejtünk és nem bocsátunk meg” – kiáltozták a felvonulók.
  • Jóllehet több csecsenföldi gyanúsított azóta vizsgálati fogságban van, az egy évvel ezelőtti merénylet háttere felderítetlen.

Az ellenzéki megmozduláson a felvonulók egyúttal Vlagyimir Putyin orosz elnök lemondását követelték.

A nagy erőkkel felvonuló rendőrség 7500 résztvevőt említett, míg az orosz média és szemtanúk ennél jóval nagyobbra, mintegy 20 ezerre becsülte ezt a számot. A menet élén Mihail Kaszjanov korábbi miniszterelnök, a következő parlamenti választások ellenzéki csúcsjelöltje haladt.

Borisz Nyemcov ellenzéki politikust, egykori miniszterelnök-helyettest 2015. február 27-én lőtték agyon a Kreml közelében. A reformista politikusról több mint 50 orosz városban és külföldön is megemlékeztek.

„Borisz Nyemcovot semmi esetre sem szabad elfelejteni” – mondta az emlékmenet egyik résztvevője, Jelena Filemonova. Hozzátette, hogy az őszi parlamenti választásoktól semmilyen változást nem remél, a lakosság csüggedt hangulatban van.

„Nem felejtünk és nem bocsátunk meg” – kiáltozták a felvonulók. Néhányan „Nem félek” feliratú transzparenst tartottak a kezükben, mások gyászszalaggal ellátott orosz zászlót vittek. Ezzel az orosz vezetésnek azokra a vádjaira akartak reagálni, amelyek a rendszerbírálókat hazaárulóknak, „ötödik hadoszlopnak” minősítik.

A hatóságok az emlékmenet számára csak egyetlen útvonalat engedélyeztek, amely elkerüli a gyilkosság helyszínét. Sok résztvevő ennek ellenére úgy tervezte, hogy a felvonulás után leteszi az emlékezés virágait a Moszkva folyó hídján, azon a helyen, ahol egy bérgyilkos agyonlőtte Nyemcovot.

Az egy évvel ezelőtti gyilkosság nemzetközi elszörnyedést keltett. Jóllehet több csecsenföldi gyanúsított azóta vizsgálati fogságban van, a merénylet háttere felderítetlen.

Nyemcov lánya, Zsanna követelte, hogy Ramzan Kadirov csecsen elnököt állítsák bíróság elé, és a vizsgálatot nemzetközi ellenőrzés mellett végezzék. Kadirov Zsanna Nyemcovát és apját is hazaárulónak bélyegezte. Egyúttal kijelentette: „Nyemcov számomra semmit sem jelent, nem zavart engem. Ez nem az én színvonalam”.

Nyemcov Borisz Jelcin elnöksége idején, a 90-es években a fiatal, liberális reformisták és privatizátorok egyike volt, akit a lakosság mindazonáltal felelőssé tesz a tömeges elszegényedésért.

MTI / Kárpátinfo.net

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »