Hatályba lépett a szíriai tűzszünet

  • Hatályba lépett Szíriában az amerikai-orosz kezdeményezésű tűzszünet helyi idő szerint szombaton nulla órakor.
  • A főbb ellenzéki szervezetek mellett a szíriai kormány is beleegyezett a megállapodás betartásába.
  • A tűzszünet viszont nem terjed ki olyan szervezetekre, amelyeket az ENSZ Biztonsági Tanácsa terroristacsoportnak minősített.
  • Péntek délelőtt Oroszország a szokásosnál is intenzívebb légicsapásokat mért a szíriai lázadókra.
  • Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja március hetedikére tűzte ki a szíriai rendezést célzó béketárgyalások következő fordulóját.

A harci cselekmények beszüntetéséről a kormányerők és az úgynevezett mérsékelt ellenzék fegyveresei között, továbbá a háború miatt a külvilágtól elzárt települések humanitárius segélyezéséről február közepén állapodtak meg a Szíriát Támogató Nemzetközi Csoport (ISSG) Münchenben tartott külügyminiszteri értekezletén. A megállapodás részleteit az Egyesült Államok és Oroszország dolgozta ki.

A tűzszünet nem terjed ki olyan szervezetekre, amelyeket az ENSZ Biztonsági Tanácsa terroristacsoportnak minősített, így az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezetre és az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat szíriai ágának tekintett an-Nuszra Frontra. Ez utóbbi vezetője pénteken elítélte a tűzszünetet, és fokozott harca szólított fel a kormányerők és szövetségeseik ellen.

A Szaúd-Arábia támogatását élvező, ellenzéki csoportokat tömörítő Tárgyalási Főbizottság pénteken közölte: csaknem száz szíriai felkelőcsoport egyezett bele abba, hogy két héten át tartja magát a tűzszüneti megállapodáshoz, ha a szíriai kormány nem folytatja ellenük a harcot a terrorizmus elleni küzdelemre hivatkozva.

Az Egyesült Államok és Oroszország támogatásával is bíró Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milícia már csütörtökön közölte, hogy betartja a tűzszünetet, de fenntartja a jogot válaszcsapásra, ha támadás éri.

A szíriai kormány ugyancsak beleegyezett a megállapodás betartásába, ugyanakkor a harc folytatását helyezte kilátásba, amennyiben az általa terroristának tartott csoportok „kihasználják” a fegyvernyugvást.

A konfliktus fejleményeit nyomon követő Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű szíriai emigráns civil szervezet péntek délelőtt még arról számolt be, hogy Oroszország a szokásosnál is intenzívebb légicsapásokat mért a szíriai lázadókra. Közölte, hogy az orosz harci repülők Szíria több részén is olyan helyeket támadtak, ahol kisebbségben vannak a szélsőséges szervezetek tagjai, és a felkelők ellenőrzik az adott térséget.

Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja nem sokkal a tűzszünet életbe lépése előtt bejelentette, hogy március hetedikére kitűzte a szíriai rendezést célzó béketárgyalások következő fordulóját. Hozzátette, hogy ennek feltétele a fegyvernyugvás betartása.

A Biztonsági Tanács röviddel a tűzszünet kezdete előtt határozatot fogadott el, amelyben felszólította a harcoló feleket a fegyvernyugvás tiszteletben tartására, és szorgalmazta a genfi béketárgyalások folytatását.

Damaszkusz és Deraa elcsendesült a tűzszünet bevezetése után

A szíriai tűzszünet helyi idő szerint szombaton nulla órakor (közép-európai idő szerint pénteken 23 órakor) történt bevezetését követő néhány percben a szíriai fővárosban, Damaszkuszban és Deraában még voltak összetűzések, ezt követően azonban a két város elcsendesült – mondta az első jelentésekre hivatkozva Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja.

Bejelentette: a szíriai békefolyamatot támogató országok szombaton összegyűlnek Genfben, hogy megvizsgálják a fegyvernyugvás helyzetét.

Úgy vélte, hogy nagy valószínűséggel akadnak majd kisebb „fennakadások” a tűzszünet végrehajtásában, a kérdés az, hogy ezeket az incidenseket mennyire gyorsan tudják ellenőrzés alá vonni és megfékezni.

A különmegbízott arra figyelmeztetett, hogy ha a tűzszünetet megsértik, csupán végső esetben szabad erőszakhoz folyamodni.

A szíriai konfliktus rendezését célzó genfi béketárgyalások március hetedikére kitűzött újabb fordulójáról Mistura azt mondta, hogy három hétig tartó egyeztetéseket terveznek.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »