IMF: Szerbia jól teljesített

A szerb gazdasági reformprogram jó eredményeket hozott, Szerbia megvalósította, sőt túl is teljesítette az elé állított célokat – értékelte tíznapos látogatásának végén a Nemzetközi Valutaalap (IMF) pénteken, közleményükben hozzátették ugyanakkor, hogy az államadósság még mindig túl magas, és a közszféra reformja is késlekedik.

Az IMF küldöttsége azért érkezett a szerb fővárosba, hogy megkezdje az egy éve megkötött, 1,2 milliárd eurós, hároméves készenléti hitelről szóló megállapodás negyedik revízióját. A megbeszéléseket azonban nem a tervezett időben, hanem később, csak az áprilisra tervezett előrehozott parlamenti választások után folytatják, és az eredményeket is akkor közlik.

Az IMF megállapította, hogy 2008 óta nem volt olyan alacsony a költségvetési hiány, mint 2015-ben, a bruttó hazai termék 3,7 százalékát tette ki.

Szerbia gazdasága tavaly 0,8 százalékkal bővült, a Nemzetközi Valutaalap pedig az idén további 1,75 százalékos növekedést vár. Ám komoly kihívások állnak Szerbia előtt – állapította meg James Roaf, az IMF szerbiai küldöttségének vezetője, majd hozzátette: sürgős lépésekre lesz szükség annak érdekében, hogy a bruttó hazai termék 75,5 százalékát kitevő államadósságot csökkenteni tudják, és tartani lehessen a GDP 0,75 százalékának megfelelő költségvetési kiigazítást az idén és jövőre.

Kihívást jelent továbbá a közszférában dolgozók magas számának csökkentése, illetve a veszteséges állami vállalatok felszámolása.

Kiemelték ugyanakkor, hogy – a várhatóan alacsony inflációra és a javuló pénzügyi helyzetre való tekintettel – támogatják a Szerbiai Nemzeti Bank óvatos monetáris politikáját, de a napi devizaárfolyam nagyobb rugalmassága is megengedhető lenne, amennyiben az nem veszélyezteti a célzott inflációt és a pénzügyi stabilitást.

A szerb központi bank 4 százalékban határozta meg az inflációs célértéket, amelyet mindkét irányba másfél százalékpontos sávon belül értelmez. A decemberi infláció 1,5, a januári viszont 2,4 százalékos volt. Az IMF szerint a várható éves inflációs átlag 1,7 százalék lesz.

A gazdasági reformok – ide értve az 500 ezer fős közszféra karcsúsítását is – azonban várhatóan csak májusban folytatódnak, április végén ugyanis előrehozott parlamenti választást tartanak a nyugat-balkáni országban. Tavaly ugyan nem kellett módosítani a költségvetést, amit nagy sikerként értékelt a miniszterelnök, idén azonban várhatóan szükség lesz a büdzsé revíziójára, a szerb pénzügyminiszter szerint ugyanis a választások mintegy egymilliárd dinárba (2,52 milliárd forint) kerülnek majd.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »