Bóvliba tették Brazíliát

  • Megvonta a befektetési ajánlású államadós-osztályzatot Brazíliától a Moody’s Investors Service, így a dél-amerikai ország immár mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítőnél bóvli kategóriába került.
  • A másik két nagy hitelminősítő, a Standard & Poor’s (S&P) és a Fitch Ratings már tavaly átsorolta Brazíliát a spekulatív – befektetésre már nem ajánlott – kategóriába.
  • Döntésének indoklásában a Moody’s Investors Service rámutatott, hogy Brazília mély gazdasági recesszióba süllyedt, és a további külső sokkok kockázatainak közepette még nagyobbra duzzad az államadósság.

Megvonta a befektetési ajánlású államadós-osztályzatot Brazíliától a Moody’s Investors Service, így a dél-amerikai ország immár mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítőnél bóvli kategóriába került.

A Moody’s szerdán bejelentette, hogy a hosszú és rövid távú brazil szuverén adósságkötelezettségek besorolását rögtön két fokozattal „Ba2/Not Prime”-ra rontotta az eddigi „Baa3/Prime-3” szintről, és az új osztályzatra is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást adott.

A másik két nagy hitelminősítő, a Standard & Poor’s (S&P) és a Fitch Ratings már tavaly átsorolta Brazíliát a spekulatív – befektetésre már nem ajánlott – kategóriába, és a várakozások szerint az S&P a jövő héten, majd nyomában a Fitch még mélyebbre süllyeszti a brazil besorolást.

Döntésének indoklásában a Moody’s Investors Service rámutatott, hogy Brazília mély gazdasági recesszióba süllyedt, és a további külső sokkok kockázatainak közepette még nagyobbra duzzad az államadósság. A költségvetési konszolidáció lassú lesz, a gazdasági növekedés pedig vérszegény marad a következő két-három évben. A viharos belpolitikai helyzet megnehezíti a szerkezeti reformok végrehajtására és a költségvetési hiány leszorítására irányuló kormányzati erőfeszítéseket.

A brazil képviselőház december 3-án hagyta jóvá a Dilma Rousseff elnök elleni alkotmányos vádemelési eljárás (impeachment) megindítását a Petrobras olajipari óriás korrupciós botrányával összefüggésben. A politikai túlélésért küzdő államfőre nagy nyomás nehezedik baloldali szövetségesei részéről, hogy enyhítsen a megszorítások politikáján, és helyette a gazdasági növekedést ösztönző intézkedéseket tegyen.

A brazil kormány közölte, hogy a Moody’s döntése nem változtat a költségvetési hiány csökkentésére irányuló elkötelezettségén. Tavaly a hazai össztermék (GDP) 10 százalékára rúgott a deficit mértéke.

A Moody’s azonban nem bízik a brazil ígéretekben, szerinte a kormány és a parlament nem lesz képes a stabilizáció és a reformok hiteles ütemtervét kidolgozni és megvalósítani a következő egy évben, ami pedig tovább csökkenti a befektetők bizalmát és a külső tartalékokat az erős belpolitikai bizonytalanságok közepette.

Latin-Amerika legnagyobb és egyben a világ hetedik legnagyobb gazdaságát a tavalyi második negyedévben érte el a recesszió. Piaci számítások szerint tavaly közel 4 százalékkal zsugorodott a gazdaság, idén pedig további több mint 3 százalékos visszaesés várható. Az infláció tavaly az utóbbi egy évtized legmagasabb szintjét érte el 10 százalékos értékkel.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »