A Shell részesedést kér a brazil olajmezőkből

  • Az Estado de Sao Paulo nevű újságban közölt cikk szerint a Royal Dutch Shell cég vezetője, Ben van Beurden azt javasolja, hogy a Petrobras adjon át néhány olajfúrási jogot külföldi cégek számára.
  • A Brazíliához tartózó, Atlanti-óceánban lévő partmenti olajmezők kiaknázásával kapcsolatban a Shell vezetője a nagyobb arányú magánbefektetések mellett érvelt a mostani rendszer helyett, amely legalább ötven százalékos brazil tulajdoni részesedést ír elő.
  • Az új intézkedés nem váltaná fel az ún.royalties-rendszert, és a brazil kormány fontolóra vette a döntés meghozatalát, amely jelentős adóssági terhektől szabadítaná meg a brazil állami olajvállalatot, amely Latin-Amerika legnagyobb mértékben eladósodott vállalata.

A Brazíliához tartózó, Atlanti-óceánban lévő partmenti olajmezők kiaknázásával kapcsolatban a Shell vezetője a nagyobb arányú magánbefektetések mellett érvelt a mostani rendszer helyett, amely legalább ötven százalékos brazil tulajdoni részesedést ír elő. Elméletben a részesedés növelése arra ösztönözné a külföldi vállalatokat, hogy még több olajat hozzanak fel és tartsák meg maguknak ahelyett, hogy feleznének a Petrobras-szal. Az új intézkedés nem váltaná fel az ún. royalties-rendszert, és a brazil kormány fontolóra vette a döntés meghozatalát, amely jelentős adóssági terhektől szabadítaná meg a brazil állami olajvállalatot, amely Latin-Amerika legnagyobb mértékben eladósodott vállalata.

Van Beurden elmondta, nem látja okát annak, hogy a brazil kongresszus ne fogadná el a javaslatot. Szerinte az ország mindenképp profitálna abból, ha olyan cégeknek adná át a kitermelési jogok egy részét, amelyeknek megvan a kellő mennyiségű pénzük és technológiájuk. Ezen kívül a brazil kormánynak nem sok választása van: tavaly mintegy 14 milliárd dollár értékű tulajdon eladására kényszerültek a rövid-és középtávú adósságok egy részének fedezése érdekében, habár ezen értékű adásvételnek végül a fele sem valósult meg.

Gál Jolán

Friss hírek