Felfüggesztik sztrájkjukat a szlovák pedagógusok

Jövő hétfőtől felfüggesztik a január végén kezdett sztrájkjukat a munkabeszüntetésben részt vevő szlovákiai pedagógusok – jelentették be a munkabeszüntetés elindítói, a Szlovák Tanárok Kezdeményezése (ISU) elnevezésű szervezet vezetői kedden Pozsonyban.

A korlátlan idejűre tervezett pedagógussztrájkot január 25-én hirdette meg az ISU, miután nem tudott érvényt szerezni bérköveteléseinek az oktatásügyi miniszterrel folytatott egyeztetésen. A pedagógusok követeléseinek központi eleme az volt, hogy a kormány azonnali hatállyal 140 euróval (mintegy 44 ezer forint) emelje meg az összes pedagógus és szakmai alkalmazott besorolási bérét, továbbá vállaljon garanciát arra, hogy ezt az összeget egy év múlva újabb 90 euróval megnöveli.

A pedagógussztrájkhoz az alkalmazásban lévő szlovákiai tanárok valamivel több mint tizede kapcsolódott a legelején. Már az első napokban vesztett intenzitásából, majd a múlt hét végére teljesen kifulladt. A szlovák oktatásügyi tárca adatai szerint pénteken már csak 34 iskola tartott bezárva, ez kevesebb volt a szlovákiai alap- és középfokú tanintézmények fél százalékánál. A sztrájkoló pedagógusoknak eddig gyakorlatilag semmilyen engedményt nem sikerült kicsikarniuk a kormánytól, amely egyebek mellett azzal utasította el őket, hogy a végéhez közeledő négyéves kormányzati ciklusban a közalkalmazottak közül a tanároknak emelkedett a legnagyobb mértékben – 22 százalékkal – a bére.

Az ISU keddi bejelentése szerint bár a sztrájkot hétfőtől felfüggesztik, továbbra is sztrájkkészültségben maradnak, s követeléseikről nem tesznek le. A pozsonyi sajtótájékoztatón bemutatkozott a szlovákiai felsőoktatási intézmények pedagógusainak egy szervezete, a Főiskolai Tanárok Kezdeményezése (IVU), amely bejelentette: tagjai keddtől sztrájkkészültségbe lépnek, s amennyiben – az ISU célkitűzéseivel azonos – követeléseiket nem teljesítik, jövő hétfőtől sztrájkot kezdenek. Az IVU sztrájkbizottsága több szlovákiai felsőoktatási intézmény tíz karának 16 pedagógusából áll.

Az utóbbi hetekben – alig egy hónappal a március ötödikére kiírt parlamenti választások előtt – több szakmai szervezet kezdett intenzív nyomásgyakorló akciókba. A pedagógusokhoz a múlt héten csatlakozott kórházi nővérek mintegy öt-hatszáz fős csoportja is, sérelmezve, hogy az új egészségügyi törvény módosítása nem számol béreiknek a ledolgozott évek alapján történő emelésével. Az ápolók felmondási idejük lejártával a múlt héten hagyták abba a munkát, több városban komoly, de rendszerszintű összeomlást nem előidéző, helyzetet teremtve. A felsőoktatási intézmények pedagógusainak hétfőre kilátásba helyezett munkabeszüntetése már a harmadik hasonló nyomásgyakorló akció lehet rövid időn belül.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »