Lepontozták a kormányt a tanárok

Mérlegre tette a Szlovák Pedagógusok Kezdeményezése (ISU) a második Fico-kabinet kormányprogramjának oktatásügyre vonatkozó részét. Az ISU 15 elmulasztott intézkedésre mutatott rá, a tárca és a kormány hallgat az ügyben, írja az Új Szó.

Robert Fico kormányának 2012–2016-ra vonatkozó programja gyakorlatilag semmilyen – sem időbeli, sem pedig számbeli – oktatásügyi konkrétumot nem tartalmaz. „Ezért nem lehet megállapítani, hogy a kabinet teljesítette-e a programot, vagy sem” – mondta Vladimír Crmoman, a Szlovák Pedagógusok Kezdeményezésének (ISU) egyik tagja.

„A dokumentum alapján a kabinet különböző problémákra összpontosít, elbírál, összhangba hoz, hangsúlyoz, lehetővé tesz, elmélyít, támogat. Egyetlen konkrét intézkedésről sincs benne szó” – mutatott rá az ISU-ból Soňa Puterková.

„Ha a jövőben pontosabb is lenne a kormányprogram, nem tekinthető kötelező érvényű dokumentumnak” – reagált a sztrájkbizottság Robert Fico kormányfő korábbi kijelentésére, melyben felajánlotta a sztrájk szervezőinek, hogy a választásokat követően vegyenek részt az új kormány programjának kidolgozásában.

15 fekete pont

A sztrájkbizottság tagjai 15 pontban foglalták össze az elmulasztott intézkedéseket. Egyebek mellett kifogásolják, hogy a kormány semmit nem tett azért, hogy vonzóvá tegye a pedagógusi életpályát, hogy javítsa a pedagógusok társadalmi pozícióját, és nem járult hozzá ahhoz sem, hogy javítson a társadalmi megítélésükön. A kabinet nem oldotta meg a pedagógusbérek rendszerszerű emelését, és nem dolgozta ki a minőségi munka jutalmazásának rendszerét sem, holott egy ilyen modellt már korábban megígért. A sztrájkbizottság azt szeretné elérni, hogy az ágazat összes dolgozójának bére idén 140, jövőre pedig 90 euróval emelkedjen. Arra is rámutattak, hogy a pedagógusoknak gyakorlatilag nincs tekintélyük. „Egyáltalán nem világos, hogy mit tehet a pedagógus egy olyan diákkal, aki zavarja a tanórát, vagy veszélyezteti társait” – magyarázta Kočan.

Rossz a felkészítés

Bírálták továbbá a leendő pedagógusok szakmai felkészítését, az ágazatra szánt költségvetést, a kreditrendszer szabályait, amelyek alapján hét év után a pedagógusok elveszítik az addig elvégzett képzésekért járó pontokat. Állítják, hogy a pedagógusokra háruló adminisztratív terheket nem megfelelő mértékben csökkentették. Azt is kifogásolják, hogy az Állami Tanfelügyelet csak ellenőrzi az iskolákat, de nem nyújt módszertani segítséget a pedagógusoknak. Zűrzavaros a regionális oktatás finanszírozása is, nem definiálták egyértelműen az önkormányzatok, az államigazgatás és a tárca kompetenciáit. „Az oktatásügy állapotáról szóló jelentést a mai napig nem hagyta jóvá a kormány” – összegezte Branislav Kočan. A sztrájkbizottság mérlegére sem a kormány, sem a tárca nem reagált.

A sztrájk folytatódik. Tegnap országszerte 14 nagyvárosban élőlánccal tiltakoztak. Pozsonyban a kormányhivatal előtt a pedagógusokhoz diákok és szülők is csatlakoztak. A sztrájk miatt ma ülésezik a parlament oktatásügyi bizottsága.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »