Kampánytéma lett a tanársztrájk

A Híd szerint teljesíthetők lennének a tanárok követelései még a választások előtt. A párt már elő is készítette a szükséges törvénymódosítást a közhasznú tevékenységet végző alkalmazottak díjazásáról, írja az Új Szó.

Bugár Béla, a Híd elnöke a mai sajtótájékoztatón elmondta: a módosítás nagyon egyszerű, csak új számokkal kell kitölteni a táblázatokat. „Robert Fico kormányfő felelőssége, hogy kompromisszumot kössön az elégedetlen tanárokkal, és megegyezzenek valamilyen számokban” – tette hozzá. Ma délutánra hívta össze az ellenzék kezdeményezésére Mojmír Mamojka (Smer) az iskolaügyi bizottság rendkívüli ülését. Az ülésre meghívták a tanárok képviselőit, Juraj Draxler oktatásügyi minisztert és Pavel Ondek szakszervezeti vezetőt is. Bugárék támogatást akarnak szerezni a javaslatuknak. Ha ez sikerülne, egy kormányhatározattal gyorsított eljárásban még februárban elfogadhatnák a törvényt, így az már március 1-jével életbe léphetne. A Híd elnöke emlékeztetett: Fico azt ígérte, hogy a kormány hivatali ideje utolsó napjáig aktív lesz, és határozatokat is elfogad majd. „A választásokig még négy hét van hátra. Az első Fico-kormány három héttel a választások előtt változtatta meg az állampolgársági törvényt” – mutatott rá Bugár. A pedagógusok egy része január 25-én kezdett határozatlan idejű sztrájkba. Elmondásuk szerint addig nem állnak újra munkába, amíg a kormány nem teljesíti a követeléseiket. Két lépésben béremelést, az ágazat költségvetésének 400 millió euróval való emelését, és a pedagógus továbbképzési rendszer átalakítását szeretnék kiharcolni. 

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »