Támad a Zika-vírus Latin-Amerikában

  • Az afrikai eredetű Zika-vírust eddig 22 latin-amerikai ország jelentette.
  • Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a vírus Chile és Kanada kivételével valószínűleg az egész amerikai kontinensen végigsöpör majd.
  • Míg Obama elnök az ellenszer kifejlesztéséért folytatott kutatás felgyorsítását ösztönzi, addig Dilma Rouseff a brazil hadsereghez fordul segítségért.
  • Az első fertőzések az 1940-es évek végén jelentkeztek Ugandában, majd Nigériában. A vírus megjelenését pedig, Afrikán és Ázsián kívül eső területen, először 2015 májusában észlelték Brazíliában.

A fertőzöttek száma tavaly tavasz óta folyamatosan emelkedik, aminek hatása főként az újszülötteken mutatkozik meg. A vírus ugyanis károsíthatja a magzat agyának fejlődését az anyaméhben. Marcelo Castro brazil egészségügyi miniszter azt nyilatkozta az O Globo-nak, hogy az ország történelmének eddigi legnagyobb egészségügyi válságával néz szembe, sőt mi több vesztésre áll a Zika ellen vívott harcban.

A brazil kormány február közepétől 220 ezer katona kiküldését tervezi, akiknek feladata a lakossági tanácsadás lesz arról, hogyan állíthatják meg a vírust terjesztő szúnyogok további szaporodását. Castro szerint ugyanis ezt a harcot csakis a szaporulat visszaszorításával lehet megnyerni. E mellett Rousseff elnök együttműködésre szólította fel a kontinens valamennyi államát az ecuadori CELAC-csúcs alkalmával, amit az egészségügyi miniszterek ülése követ majd a jövő hét folyamán. 

Mivel a Zika terjedése az idei évi, Rio de Janeiróban megrendezésre kerülő Olimpiai Játékokra is hatással lehet, a brazil kormány kijelentette, hogy mindent meg fog tenni azért, hogy kordában tartsa a vírust. Az olimpiai létesítmények átvizsgálása négy hónappal a sportesemény előtt megkezdődik majd. A Brit Olimpiai Egyesület szóvivője pedig kijelentette, hogy ők is nyomon követik majd a helyzet további alakulását az elkövetkező időszakban.

Az USA nemzetközi figyelmeztetést tett közzé a Zika térnyerését illetően, és arra kérte azokat az édesanyákat, akik a vírussal sújtott országokba utaztak a közelmúltban, hogy vessék újszülöttjeiket neurológiai vizsgálat alá. Obama elnök továbbá a megfelelő kezelési mód kifejlesztésére irányuló kutatás felgyorsítását is ösztönözte.

Ezzel egyidejűleg más országok, úgy mint Salvador, Ecuador és Kolumbia arra kérték a nőket, hogy kerüljék el a terhességet a közeljövőben. Kolumbiában pedig már engedélyezték is az abortuszt a zikás esetekben.

Azt egyelőre nem lehet biztosan tudni, hogyan került a Zika Latin-Amerikába. Dennis Fujita és Felipe Scassi, a Sao Pauló-i Instituto de Medicina Tropical (Trópusi Orvostani Intézet) kutatói úgy gondolják, hogy polinéz turisták hozták be Brazíliába a 2014-es foci VB során. Mások úgy vélik, hogy a Ferenc pápa 2013-ban tett riói látogatására érkező tömeggel jutott be a Zika az országba. Utóbbit a kutatók nem tartják valószínűnek, mert a legtöbb megbetegedést Brazília északi részén észlelték.

A vírus, ami az egyiptomi szúnyog csípésével terjed, enyhe lázat, fejfájást és kötőhártya gyulladást okoz – amennyiben egyáltalán jelentkeznek a tünetek, ugyanis a „betegek” körülbelül 80 százaléka tünetmentes. Ugyanakkor, egyes esetekben sokáig lappang és káros hatása az újszülötteknél jelentkezik elsőként.

Trudie Lang, az Oxfordi Egyetem professzora így értékelte a helyzetet: „ez egy jelentős, új betegség kitörésének a pillanata, aminél alkalmaznunk kell az Ebola esetében tanultakat, mert a Zika komoly közegészségügyi problémát jelenthet a latin-amerikai országokban. Sok az ismeretlen tényező, ami miatt sürgősen szükség van a kutatásra azért, hogy megértsük, hogy mi történik és hogy lehet megakadályozni a további előfordulását.”

Szakértők szerint Chile kontinentális részét és Kanadát a földrajzi-éghajlati tényezők miatt kerülik el a vírust terjesztő szúnyogok: míg Kanadát a téli időjárás, addig Chilét az Atacama-sivatag szárazsága védi meg.

Deák Alexandra

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »