Friss hírek

Szlovákia a menekültek célországává válhat

Ha Németország és Ausztria lezárják a határaikat, Szlovákia nagyon könnyen a migránsok célországává válhat – jelentette ki a Szlovák Rádió és Televízió vitaműsorában Marek Madarič kulturális miniszter. Az Új Szó írását idézzük.

Sok európai ország, amely eddig tárt karokkal fogadta a menekülteket, most változtat a politikáján, mert rájöttek, hogy a migránsok ekkora tömege kezelhetetlen. „Németország és Svédország ma arról beszélnek, hogy kiutasítják az embereket. Ezzel a migránsáradat iránya is megváltozik” – fejtette ki Maďarič. Hozzátette: Szlovákia továbbra is az egyedüli lehetséges megoldást, az Európai Unió külső határainak lezárását fogja támogatni.  Maďarič szerint ha Brüsszel nem lép, a nemzetállamok veszik a kezükbe a probléma megoldását, és lezárják a saját határaikat. Szlovákiának szerinte fel kell készülnie a határok védelmére, meg kell erősítenie biztonsági egységeit, és segítséget kell nyújtania ott, ahol ez szükséges, például Görögország és Macedónia hartárainál. „Ha nem leszünk képesek kezelni a problémát, veszélybe kerül az Európai Unió és Schengen is” – szögezte le a miniszter. Maďarič vitapartnere Igor Matovič, az OĽaNO-NOVA párt elnöke volt. Matovič elmondta: 90 százalékban egyetért a kulturális miniszter szavaival. Ugyanakkor bírálta a Smer-t amiatt, hogy fölöslegesen pánikot kelt és élősködik a menekülttémán. „Az emberek tudomására kell hozni: nem kell attól tartaniuk, hogy menekültek tömegei érkeznek hozzánk, akkor sem, ha a választások után esetleg más kormány alakul. Nem jönnek, mert nem is akarnak ide jönni” – hangsúlyozta Matovič.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »