Feladja a leckét a tanársztrájk

Az előrejelzések alapján ma több mint 11 400 pedagógus lép határozatlan idejű sztrájkba, a munkabeszüntetés több mint 700 iskolát érinthet, a magyarok közül azonban alig tucatnyi csatlakozott.

Robert Fico kormányfő azt üzente a tanároknak, a választásokig már semmit nem tehet értük, Peter Pellegrini, a parlament smeres elnöke a polgármesteri hivatalok elé küldené tüntetni őket. Az ellenzéki pártok arról számoltak be, hogy megpróbálják megfélemlíteni a sztrájkoló tanárokat.  A Szlovák Pedagógusok Kezdeményezése (ISU) mától határozatlan idejű sztrájkot hirdetett. Két lépésben béremelést, az ágazat költségvetésének 400 millió euróval való emelését, és a pedagógus továbbképzési rendszer átalakítását szeretné kiharcolni. A kormány első perctől fogva nem mutat hajlandóságot arra, hogy eleget tegyen a követeléseknek. Néhány napja vitatható bértáblázattal próbálta azt a látszatot kelteni, hogy a fővárosi pedagógusokat kivéve a tanárok bére az átlagkereset 1,2-szerese. Hétvégén újabb támadásba lendült a kormány. Robert Fico kijelentette, hogy a márciusi választásokig a kormány már semmit sem tehet a pedagógusokért. „Értékeljük a tanárok munkáját, ezt támasztja alá az is, hogy első kormányzásunk alatt 26, az elmúlt négy évben pedig 22%-kal emeltük a pedagógusok bérét“ – állítja a kormányfő. Hozzátette, ha a választásokat követően a Smer kormányt alakít, akkor a kormányprogram előkészítésébe bevonják a tanárokat, és a Smer folytatja a pedagógusbérek emelését. A tanárokat arra kérte, fontolják meg, hogy valóban csatlakoznak-e a munkabeszüntetéshez. Peter Pellegrini, a parlament elnöke azt üzente a sztrájkolóknak, vonuljanak inkább a polgármesteri hivatalok elé, ne Pozsonyban tüntessenek, a parlament előtt. „Az állam tulajdonában már csak néhány tucat iskola van, a többi az önkormányzatok tulajdona. A polgármesterekkel közöljék a panaszaikat“. Szerinte az egész tiltakozás az ellenzék műve.  „Sajnálom, hogy a tanárok hagyták magukat belerángatni ilyesmibe. Az ellenzék azt akarja elhitetni a választások előtt, hogy Szlovákiában rossz élni“ – mondta a parlament smeres elnöke.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »