A kurdok kollektív büntetésével vádolják Törökországot

  • A kurd kisebbség kollektív büntetésével vádolta meg a török hadsereget az Amnesty International.
  • A szünet nélküli kijárási tilalom több tízezer ember életét veszélyezteti.
  • A helyi lakosság hosszú ideig nem jut élelmiszerhez, ivóvízhez, elektromos áramhoz sem.
  • A nemzetközi közösségtől aligha várható éles kritika megfogalmazása, mivel Törökország az Iszlám Állam elleni harc és az európai menekültválság fontos szereplője.

A Törökország délkeleti részén élő kurd kisebbség kollektív büntetésével vádolta meg csütörtökön a török hadsereget az Amnesty International (AI) nevű nemzetközi jogvédő szervezet.

Az AI beszámolójában azt írta, a szünet nélküli kijárási tilalom több tízezer ember életét veszélyezteti, és kollektív büntetéshez kezd hasonlítani. A jogvédő csoport kiemeli, hogy a helyi lakosság hosszú ideig nem jut élelmiszerhez, ivóvízhez, elektromos áramhoz vagy orvosi ellátáshoz. Jelenleg a Sirnak tartománybeli Cizrében és a térség legnagyobb városának számító Diyarbakir Sur körzetében van érvényben kijárási tilalom.

John Dalhuisen, az AI európai és közép-ázsiai programigazgatója azt mondta, nincs kétség afelől, hogy a török hatóságok mások életét veszélyeztetik, amikor mértéktelenül alkalmaznak erőszakot, például lakott területeken vetnek be nehézfegyvereket.

Dalhuisen úgy vélte, mivel Törökország az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet elleni harc és az európai menekültválság fontos szereplője, a nemzetközi közösségtől aligha várható éles kritika megfogalmazása. A stratégiai megfontolásoknak azonban nem szabadna semmissé tenni a súlyos jogi visszaélésekről szóló vádakat – tette hozzá.

A főképpen kurdok lakta délkeleti régióban tavaly nyáron éleződött ki a helyzet. Mindennapossá váltak az összecsapások a biztonsági erők és a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) fegyveresei között, a török hadsereg légi támadásokat indított a PKK észak-iraki állásai ellen is, és ezzel gyakorlatilag összeomlott a török kormány és a PKK között két éve fennállt tűzszünet.

A török katonaság elmondása szerint a terrorellenes bevetéseken több száz harcossal végeztek, kurd szervezetek azonban régóta azt állítják, hogy a halálos áldozatok között sok a polgári lakos. Az AI egy török jogvédő csoport adataira hivatkozva közölte, 2015 augusztusa óta 162 ember vesztette életét a kijárási tilalmak idején, köztük 29 nő, 32 gyerek és 24 idős ember.

Kitekintő / MTI

Friss hírek