Putyin valószínűleg jóváhagyta a Litvinyenko-gyilkosságot

  • Litvinyenkót, az FSZB egykori alezredesét 2006 novemberében, a szervezetébe juttatott hatalmas adag polónium 210-es sugárzó izotóppal ölték meg.
  • Alekszandr Litvinyenko orosz ellenzékit valószínűleg Vlagyimir Putyin orosz elnök jóváhagyásával gyilkolták meg Londonban.
  • A mérgező anyagot a vizsgálatok szerint Litvinyenko teájába csempészték bele.
  • Moszkva szerint politikai színezetű az erről szóló brit bírói jelentés.

Alekszandr Litvinyenko orosz ellenzékit valószínűleg Vlagyimir Putyin orosz elnök jóváhagyásával gyilkolták meg Londonban – olvasható Robert Owen brit bíró csütörtökön közzétett beszámolójából.

A Robert Owen vezette vizsgálat megállapítása szerint „nagy a valószínűsége” annak, hogy az orosz állambiztonsági szolgálat (FSZB) vezényelte le az akciót, amelyre Putyin elnök „valószínűleg” rábólintott.

Litvinyenkót, az FSZB egykori alezredesét 2006 novemberében, a szervezetébe juttatott hatalmas adag polónium 210-es sugárzó izotóppal ölték meg.

A mérgező anyagot a vizsgálatok szerint Litvinyenko teájába csempészték bele egy londoni hotel bárjában, ahol két egykori ügynöktársával, Andrej Lugovojjal és Dmitrij Kovtunnal találkozott.

Owen jelentése szerint a két egykori ügynök követte el a gyilkosságot.

Moszkva szerint politikai színezetű a bírói jelentés

Moszkva szerint politikai színezetű a Litvinyenko-gyilkosságról szóló londoni bírósági jelentés, amely szerint az orosz ellenzékit Vlagyimir Putyin orosz elnök jóváhagyásával ölték meg.

Marija Zaharova orosz külügy szóvivő reagálva Robert Owen brit bíró által csütörtökön közzétett végleges jelentésére azt mondta, Oroszország nem is számított arra, hogy a politikai indíttatású és végletekig átpolitizált eljárásról készült végleges bírói jelentés tárgyilagos és elfogulatlan lesz. Leszögezte, hogy ilyen tekintetben Moszkva álláspontja nem változott és jól ismert.

„Sajnáljuk azt, hogy egy tisztán büntetőjogi ügyet átpolitizáltak, elrontva ezzel a kétoldalú kapcsolatok légkörét” – mondta Zaharova.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »