A magyarok is kiállnak a szlovák tanársztrájk mellett

Közleményben tudatta a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége (SZMPSZ), a Diákhálózat, a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége, illetve a magyariskola.sk portál, hogy kiállnak január 25-ére szervezett pedagógussztrájk mellett, írja az Új Szó.

Az említett oktatásban érdekelt civilszervezetek tagjai a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának. Az utóbbi ernyőszervezet koordinálásával az oktatási szervezetek azt szorgalmazzák, hogy a pedagógussztrájk céljai közé kerüljön be e kisebbségi oktatást érintő problémák megoldásának követelése is.

Mindenekelőtt a magyar iskolák esélyegyenlőségének megteremtését szeretnék a sztrájk céljai között látni. Így például el akarják érni, hogy a sztrájkszervezők vállalják fel a magyar anyanyelvoktatás óraszámának növelését, vagy a kisiskolák megtartását.

Az összes releváns szlovákiai magyar pedagógiai-oktatási szervezet és kezdeményezés csatlakozott ahhoz a levélhez, melyet a Szlovák Tanárok Kezdeményezéséhez (Iniciatíva slovenských učiteľov) juttattak el a hétfői nap folyamán. A levelet a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége fogalmazta, tartalmához a magyariskola.sk, a Diákhálózat, illetve a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége is csatlakozott. A levelet a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala juttatta el a sztrájkot előkészítő és koordináló bizottságnak, s a kapcsolatfelvétel is megtörtént.

A Szlovák Tanári Kezdeményezés január 11-én hirdetett sztrájkkészültséget, január 25-től pedig sztrájkba is szándékoznak lépni. Az iskolák közül százon felül van a csatlakozók listája, a pedagógusok köreiből pedig több ezren jelezték, hogy bekapcsolódnak a megmozdulásba. A szervezők ezernél is több iskolát mozgósítanának.

A Szlovák Tanári Kezdeményezés többek között a tanárok fizetésemelését, az oktatásügyre fordított keretösszeg megemelését és metodológiai változásokat követel a kormánytól. A szlovákiai magyar szervezetek a vonatkozó levelükben azt szorgalmazzák, hogy a pontok mellett vállalják fel a kisebbségi iskolaügy problémáit is – például az anyanyelv tanítását érintő óraszám-korlátozás feloldását, a diákok minimális létszámára vonatkozó intézkedések eltörlését, valamint az anyanyelvhasználatra vonatkozó standardok módosítását. Ezek a kérések már korábban is megfogalmazódtak a közösség körében, szó volt róluk mind az oktatásügyi petíció keretén belül, mind pedig a komáromi demonstráción.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »