Szlovákiában is retteghetnek a gyorshajtók

Szeptembertől már teljes erőbevetéssel mérhetik a rendőrök a sebességet az objektív felelősség elve szerint, a belügyminisztérium ugyanis már kihirdette a versenyt az 1300 sebességmérő radar beszerzésére, írja az Új Szó.

Jelenleg 60 napig tart, míg a rendőrök által készített fénykép alapján beazonosítják a szabálysértő autó tulajdonosát.

Az automatizált rendszer ezt 7 nap alatt megteszi.

A tender győztesét néhány hónapon belül kiválaszthatják, a cél, hogy az egész rendszer szeptembertől működőképes legyen. A radarokat a balesetveszélyes szakaszokon fogják elhelyezni. Az objektív felelősség elve szerint már több éve büntethet a rendőrség, de mivel nincs kiépítve a komplex kamerarendszer, csak minimálisan használják ezt az intézményt. Külön nehézség, hogy a lefényképezett autó rendszámához manuálisan kell kikeresniük annak tulajdonosát. Szeptembertől, ha sikerül lezárni a tendert, mindezt már automatikus rendszer fogja végezni.

A rendőrök már azt is tudják, hol fogják elhelyezni a radarokat, többségük az elsőrendű és ettől alacsonyabb besorolású utakon lesz, itt történik ugyanis a súlyos balesetek többsége. De nemcsak a sebesség betartását figyelik majd a kamerával kiegészített radarok. Lefényképezik a sofőrt, ha piroson hajt át vagy tilos helyen előz. A rendőrség a radarrendszer kiépítése után elárulja, hol fognak mérni. A projekt ára túllépi az 50 millió eurót, a belügyminisztérium uniós forrásokból akarja finanszírozni.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »