Döntött a bíróság: megvan az új első házi őrizetes ítélet

Két héttel azután, hogy életbe lépett a Személyek Elektronikus Megfigyelőrendszere (ESMO) elnevezésű projekt, megszületett az első, „karpereces” házi őrizetről szóló ítélet, írja az Új Szó.

Az ítéletet tegnap hozták a turócszentmártoni bíróságon.   A vádlottat a bíró bűnösnek mondta ki testi sértésre tett kísérlet és garázdaság  ügyében. Az illetőt egy éves, „karpereces” házi őrizetre ítélték. Ezen kívül tilos lesz alkoholt fogyasztania, és bocsánatot kell kérnie a sértettől. Az elítélt a házi őrizetből munkába eljárhat, de meghatározott napszakokban otthon kell majd tartózkodnia, amit a lábára erősített elektronikus nyomkövető segítségével tudnak majd ellenőrizni. Egy másik készülék a leheletét vizsgálja majd rendszeres időközönként, annak kiderítésére, nem fogyasztott-e alkoholt.  Amennyiben az elítélt megszegi a bíróság rendelkezéseit, feltétel nélküli szabadságvesztésre ítélhetik.

Az ESMO projekt célja, hogy népszerűbbé tegyék a bírók körében a házi őrizetek kiszabását, mint alternatív büntetést. A rendszer jelenleg 2000 elítélt megfigyelését teszi lehetővé.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »