Muszlim orvosokat veszíthet el Szlovákia

A szlovákiai iszlám közösség tagjai az elmúlt napok történései miatt azon töprengenek, hogy elhagyják az országot – nyilatkozta a Szlovákiai Iszlám Alapítvány elnöke, Mohamed S. Hasna, miután az elnöki palotában találkozott Andrej Kiska államfővel.

Hasna szerint elsősorban orvosokról, mérnökökről és technikai szakemberekről van szó. Hozzátette: olyanokról is tud, akik már elhagyták az országot, és nyugatra költöztek. Állítása szerint az egyes politikusok muszlimokat érintő negatív színezetű kijelentései miatt az iszlám közösség tagjai idegesek, félnek. Hasna ugyanakkor reméli,hogy a választások után  lecsillapodnak a kedélyek.

Az alapítvány elnöke elmondta: bár fizikai támadásokra eddig nem került sor, a  Szlovákiai Iszlám Alapítvány gyűlölködő e-mailek sorát kapja az utóbbi időben. Hozzátette: a szlovákiai muszlimok integrálódak, a szlovákoknak nincs mitől tartaniuk. A terrortámadásokat és a Németországban szilveszter éjszakáján történteket ugyanúgy elítélik, mint mindenki más. „Nem értem, a németországi eseményeket miért mossák össze az iszlámmal. Az iszlám kategorikusan elutasítja a nők megerőszakolását, és mindenféle erőszakoskodást” – fűzte hozzá. Andrej Kiska biztosította az Iszlám Alapítvány elnökét, hogy Szlovákia az ő otthonuk is, nem kell tartaniuk semmitől. Hozzátette: ő mindig a tisztességes emberek oldalán fog állni. Kiska szerint mára a muszlim a félelem és a veszély szinonimájává vált a politikai közbeszédben. Hozzátette: nem ez az első eset nálunk, hogy politikusok egész vallási, nemzetiségi, vagy kisebbségi csoportokat veszélyforrásként állítanak be, félelmet és ellenségeskedést szítva az emberek között. „Ez nem való a mai Európába, nem nézhető el, mert a múlt démonait kelti életre” – hangsúlyozta az elnök. Fico attól fél, hogy a kútba dobják Robert Fico a Kölnben és más német városokban szilveszter éjszakáján nőket ért támadásokra reagálva egy pozsonyi sajtóértekezleten a múlt héten azt mondta: meg kell akadályozni, hogy Szlovákiában egy egységes muszlim közösség jöjjön létre, mert ez az egyetlen ahhoz vezető út, hogy biztosítsa magát a Németországban már testet öltött fenyegetésekkel szemben. A miniszterelnököt muszlimellenes kijelentései miatt feljelentették. „Az e-mailben küldött feljelentés hétfőn érkezett meg a főügyészségre, amely az ügyet  a szokásos módon, a törvényi előírásoknak megfelelően fogja intézni” – idézte a Denník N a pozsonyi főügyészség szóvivőjének  közlését. A bűnvádi feljelentés jogcíme: faj és nemzetgyalázás illetve, etnikai, nemzetiségi és faji gyűlölet szításának gyanúja. Egy ilyen bűncselekmény elkövetéséért a szlovák jogrend szerint 3 évig terjedő szabadságvesztés büntetés róható ki. Robert Fico egy mai sajtótájékoztatón elmondta: a feljelentést a közelgő választások tükrében értelmezi. „Az ókori Görögországban a rossz hírek hozóit a kútba dobták, Európában az emberek gyakran az igazság miatt kerültek bitófára. Így kezelem ezt a képtelenséget is” – tette hozzá.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »