Erdogan: Öngyilkos támadó robbantott Isztambulban

  • Merénylet volt a kedd délelőtti isztambuli támadás.
  • A török elnök egy ankarai rendezvényen terrorcselekménynek nevezte és határozottan elítélte a robbantást.
  • A merénylet 10 halálos áldozatának nagy része külföldi állampolgár.

Merénylet volt a kedd délelőtti isztambuli támadás, egy szíriai származású öngyilkos merénylő követte el – közölte Recep Tayyip Erdogan török államfő.

A politikus egy ankarai rendezvényen terrorcselekménynek nevezte és határozottan elítélte a robbantást. Hozzátette, hogy Törökország jelenleg a térségben tevékenykedő terroristák első számú célpontja.

Numan Kurtulmus miniszterelnök-helyettes pedig a török nemzetbiztonsági kabinet ankarai ülését követően elmondta: a terrorakció elkövetőjét a testrészeiből azonosították, az illető 1988-as születésű szíriai állampolgár és jelenleg vizsgálják a kapcsolatait.

A politikus elmondta azt is, hogy a merénylet 10 halálos áldozatának nagy része külföldi állampolgár, a 15 sebesült közül pedig kettő állapota súlyos.

A Dogan török hírügynökség értesülései szerint a merénylet 15 sebesültje közül 9 német, 2 pedig perui állampolgár.

Előzőleg két török kormánypárti tisztségviselő a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy feltételezésük szerint az Iszlám Állam nevű terrorszervezet áll az eddigi hírek szerint tíz halálos áldozattal és tizenöt sebesülttel járó isztambuli robbanás mögött.

“Elítéljük a Sultanahmet téri alattomos támadást” – mondta a kormánypárt, az Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) szóvivője, Ömer Celik.

“Szeretnénk kifejezni együttérzésünket a halottak hozzátartozói felé, a sebesülteknek pedig gyors felépülést kívánunk” – tette hozzá.

A hatóságok belbiztonsági okokra hivatkozva egy órával az eset után hírzárlatot rendeltek el a robbanással kapcsolatban.

A halálos áldozatok zöme német

A kedd délelőtti isztambuli robbantásos merénylet tíz halálos áldozatának többsége német állampolgár – mondta telefonon Ahmet Davutoglu török miniszterelnök délután Angela Merkel német kancellárnak.

A török kormányfői iroda közölte azt is, hogy az öngyilkos merénylet rendőrségi vizsgálatának részleteit Ankara megosztja a német tisztségviselőkkel.

Az eddigi nyomozás szerint a robbantást egy szíriai állampolgár követte el, személyazonosságát testmaradványai alapján állapították meg.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

Célegyenesben a veszteséges Air India privatizációja

Az indiai kormányzat még a koronavírus-járvány előtt jelentette be, hogy teljes egészében megválna az Air India légitársaságtól, amely már a vírusválság előtt is jelentős adósságot halmozott fel. Korábban a tulajdonrész felének értékesítésével próbálkoztak, de akkor nem akadt egyetlen ajánlattevő sem.

Read More »