Bugár: a Hídnak semmilyen kapcsolata nincs a Fidesszel

A Híd elnöke szerint a szlovák és a magyar miniszterelnök között születhetett egy szóbeli megállapodás arról, hogy kerülni fogják a kényes kisebbségi témákat.

Bugár Béla a SITA hírügynökségnek adott interjúban elmondta, a Hídnak semmilyen kapcsolata nincs a magyar kormánypárttal. A Híd elnöke szerint a Fidesz csak egy kisebbségi pártot hajlandó elismerni Szlovákiában, az MKP-t. Ezzel Bugár szerint Orbánék semmibe vesznek mintegy 150 ezer szlovákiai magyar választót. “A másik oldalon: mi a Szlovák Köztársaság állampolgárai vagyunk. Itt kell egyezségekre jutnunk, nem külföldön. Csak akkor működnek a dolgok, ha meg tudunk egyezni a többségi nemzet képviselőivel. Mehetünk például Magyarországra  panaszkodni, de a döntések itt születnek” – vélekedett Bugár hozzátéve: a Híd politikája helyesnek mutatkozik, hiszen mérséklődött a feszültség a szlovák-magyar kapcsolatokban.

Ezzel kapcsolatban ugyanakkor a Híd elnöke rámutatott: a szlovák és a magyar miniszterelnök között születhetett egy szóbeli megállapodás arról, hogy kerülni fogják a kényes kisebbségi témákat. “A kisebbségeket érintő ügyekről egyáltalán nem tárgyalnak. Létrehoztak egy bizottságot a kettős állampolgárság problémájának megoldására, amely azonban nem oldott meg semmit. Igyekeznek együttműködni gazdasági téren, határokon átívelő projekteket támogatnak, aztán ezzel dicsekednek. Az viszont, hogy a problémákra nem születtek megoldások, nem jelenti azt, hogy a problémák megszűntek volna létezni” – hangsúlyozta Bugár.

Új Szó / SITA

Felkapott hírek

Friss hírek

Elítélték Sarkozyt, de nem kell börtönbe vonulnia

A volt köztársasági elnököt azzal vádolták, hogy meg akart vesztegetni egy magas rangú bírót információkért cserébe. Nicolas Sarkozynek azonban nem kell börtönbe vonulnia, egyrészt fellebbezhet az ítélet ellen, másrészt kérheti, hogy háziőrizetben, elektromos karpereccel töltse le büntetését.

Read More »