Szlovákiának nem kell attól tartania, hogy a menekültek megváltoztatják a kultúráját

A menekültek és a gazdasági migránsok összekeverése az egyik leggyakoribb hiba, amellyel Dušan Chrenek, az Európai Bizottság szlovákiai külképviseletének vezetője találkozik.

Szlovákiának egyáltalán nem kell attól tartania, hogy az elkövetkező években menekültek tízezrei érkeznek majd, akik megváltoztatják az itteni kultúrát és hagyományokat. Többek között erről is beszélt a SITA hírportálnak adott interjújában Dušan Chrenek, az Európai Bizottság szlovákiai külképviseletének vezetője. Azt is elmondta, hogy tudja, ez egy érzékeny helyzet, és megérti az emberek félelmeit a kontroll nélkül érkező menekültektől, akikről nem sokat tudnak.

„Ezért gondolom azt, hogy fontos elmagyarázni, milyen a helyzet, és nem kell eltúlozni a nehézségeket és problémákat, nem kell további előítéleteket létrehozni“ – mondta Chrenek. A menekültek érkezésének negatív hatásai helyett szerinte sokkal többet kellene arról beszélni, miért is menekülnek ide ezek az emberek, és hogyan segíthetünk nekik.

Arra a kérdésre, hogy mi a legnagyobb tévhit, amivel a menekültek kapcsán találkozott, Chrenek azt mondta: Szlovákiának nem kell félnie attól, hogy az elkövetkező években menekültek tízezrei érkeznek majd ide, akik megváltoztatják a kultúrát. Hangsúlyozta, hogy ha a Szlovákiába érkező menekültekről beszélünk, nem ezres, hanem százas nagyságrendű számokról kell beszélnünk.

A másik tévedés amivel találkozni szokott, hogy az emberek nem értik a különbséget a menekült és a gazdasági bevándorló között. Chrenek kiemelte azt is, hogy a terrorizmust nem kéne összekötni a migránsokkal és a menekültekkel: „Számomra fontos, hogy ne tegyünk egyenlőségjelet a menekültek és terroristák közé, mert épp a menekültek azok, akik a terror és az életveszély elől menekülnek, és segítségre van szükségük.“

Bumm.sk / SITA

Felkapott hírek

Friss hírek

Elítélték Sarkozyt, de nem kell börtönbe vonulnia

A volt köztársasági elnököt azzal vádolták, hogy meg akart vesztegetni egy magas rangú bírót információkért cserébe. Nicolas Sarkozynek azonban nem kell börtönbe vonulnia, egyrészt fellebbezhet az ítélet ellen, másrészt kérheti, hogy háziőrizetben, elektromos karpereccel töltse le büntetését.

Read More »