Szlovákiának nem kell attól tartania, hogy a menekültek megváltoztatják a kultúráját

A menekültek és a gazdasági migránsok összekeverése az egyik leggyakoribb hiba, amellyel Dušan Chrenek, az Európai Bizottság szlovákiai külképviseletének vezetője találkozik.

Szlovákiának egyáltalán nem kell attól tartania, hogy az elkövetkező években menekültek tízezrei érkeznek majd, akik megváltoztatják az itteni kultúrát és hagyományokat. Többek között erről is beszélt a SITA hírportálnak adott interjújában Dušan Chrenek, az Európai Bizottság szlovákiai külképviseletének vezetője. Azt is elmondta, hogy tudja, ez egy érzékeny helyzet, és megérti az emberek félelmeit a kontroll nélkül érkező menekültektől, akikről nem sokat tudnak.

„Ezért gondolom azt, hogy fontos elmagyarázni, milyen a helyzet, és nem kell eltúlozni a nehézségeket és problémákat, nem kell további előítéleteket létrehozni“ – mondta Chrenek. A menekültek érkezésének negatív hatásai helyett szerinte sokkal többet kellene arról beszélni, miért is menekülnek ide ezek az emberek, és hogyan segíthetünk nekik.

Arra a kérdésre, hogy mi a legnagyobb tévhit, amivel a menekültek kapcsán találkozott, Chrenek azt mondta: Szlovákiának nem kell félnie attól, hogy az elkövetkező években menekültek tízezrei érkeznek majd ide, akik megváltoztatják a kultúrát. Hangsúlyozta, hogy ha a Szlovákiába érkező menekültekről beszélünk, nem ezres, hanem százas nagyságrendű számokról kell beszélnünk.

A másik tévedés amivel találkozni szokott, hogy az emberek nem értik a különbséget a menekült és a gazdasági bevándorló között. Chrenek kiemelte azt is, hogy a terrorizmust nem kéne összekötni a migránsokkal és a menekültekkel: „Számomra fontos, hogy ne tegyünk egyenlőségjelet a menekültek és terroristák közé, mert épp a menekültek azok, akik a terror és az életveszély elől menekülnek, és segítségre van szükségük.“

Bumm.sk / SITA

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »