Az arányos parlamenti képviselet megszerzése az RMDSZ célja

Az önkormányzati és a parlamenti választásokat nevezte az idei év legfontosabb kihívásainak Kelemen Hunor. A szövetségi elnök nem zárja ki az RMDSZ kormányra kerülését.

Minderről a politikus a Radio France Internationalnak csütörtökön adott interjúban beszélt. Kelemen Hunor meggyőződését fejezte ki, hogy az RMDSZ biztosítani tudja a romániai magyar közösség arányos parlamenti képviseletét a választások után, ám ehhez 2012-höz képest sokkal jobban kell majd mozgósítania a szavazóit.

A szövetségi elnök elmondta, jelenleg nem foglalkoztatja az RMDSZ esetleges kormányra kerülése a parlamenti választások után. Hangsúlyozta, számukra a magyarság arányos képviselete a fontos. „Ám ha úgy alakul, természetesen nem zárom ki a kormányra lépésünket. Ezt egyetlen politikus sem teheti meg” – fogalmazott.

Az önkormányzati választásokra az RMDSZ a jelenlegi, mintegy 200 polgármesteri tisztégének megőrzését tűzte ki célul. Mint mondta, elveszíthetnek néhány helyhatósági tisztséget, és akár nyerhetnek újabbat is, de becsléseik szerint nagyjából sikerül majd megőrizniük a 2012-es választásokon elért eredményeiket.

Kelemen ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a választási kampányok nem a szélsőségekről szólnak majd. „Akkor van baj, amikor a politikusok szavazatszerzésre használják a nacionalizmust és a szélsőségeket. Nem igazán járnak sikerrel, (…) a román parlamentben nincsenek szélsőséges pártok. Úgy gondolom, hogy idén el kell kerülnünk az olyan megnyilvánulásokat, amelyek nehezen helyrehozható károkat okozhatnak” – fogalmazott az RMDSZ elnöke.

Kitekintő / Maszol.ro

Friss hírek