2019-ig biztosan nem lesznek szlovák Gripenek

Nyilvánvalóvá vált, hogy Martin Glváč védelmi miniszter nagyszabású terve a hadsereg szolgálatában levő orosz gyártású vadászgépek lecserélésére nem fog megvalósulni.

lváč minisztériuma meghosszabbította az oroszokkal kötött szerződést a MiG–29-es vadászgépek üzemeltetésére. „A karbantartás 2019-ig lesz biztosítva, szükség esetén a szerződés egy évvel lerövidíthető” – nyilatkozta Glváč a TASR hírügynökségnek. A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy a szlovák hadsereg a következő években is kénytelen lesz együttműködni Oroszországgal a vadászgépek üzemeltetése ügyében. A térségben Szlovákia az utolsó ország, amelynek légterét orosz, s nem nyugati gyártású gépek védik.

Glváč szerint viszont továbbra sem tettek le a Gripenekről, a tárca állítólag komoly ajánlatot kapott Svédországtól a vadászgépek bérlésére. A miniszter az ügy levezénylését már a következő tárcavezetőre akarja bízni.

Korábban Magyarország és Csehország is bérelt Gripeneket.

A svéd vadászgépek nagy előnye – azon túl, hogy a MiG-eknél sokkal modernebbek –, hogy üzemeltetési költségük jelentősen alacsonyabb – a Gripeneknek egy motorja van, míg az orosz gépeknek kettő. További megtakarítást jelenthetne, ha Szlovákia a szomszédos országokkal koordinálná a vadászgépek karbantartását és a gyakorlatokat.

A svédekkel még 2013-ban kezdődtek meg a nem hivatalos egyeztetések, egy évvel később Glváč nyíltan állította, hogy a Gripenek beszerzése az egyetlen járható út. Idén már a konkrét szerződésről is megkezdődtek a hivatalos tárgyalások, egy idő után viszont az egyeztetések zátonyra futottak. A miniszter azt állította, hogy a svédek ajánlata túl drága, a svéd fél ezt nem kommentálta. Időközben Robert Fico kormányfő részt vett a II. világháború befejezése alkalmából rendezett ünnepségeken Moszkvában, ahol dicsérte az orosz haditechnikát, bár a MiG-eket konkrétan nem említette.

Annak ellenére, hogy nem hivatalos információk szerint nem sikerült egyezségre jutni a svédekkel, Glváč tegnap úgy nyilatkozott, mintha a tárgyalások eredményesek lettek volna. „Reális ajánlatot kaptunk. Ha 2015 januárja lenne, kész lennék aláírni a szerződést” – mondta a miniszter. Ugyanakkor beismerte, hogy a Gripen vadászgépek bérlésének jogi és anyagi része még nincs teljesen rendezve. Ezért nem kizárt, hogy az új kabinet, a tárca új vezetése teljesen más utat választ.

Új Szó / Demecs Péter

Felkapott hírek

Friss hírek

Elítélték Sarkozyt, de nem kell börtönbe vonulnia

A volt köztársasági elnököt azzal vádolták, hogy meg akart vesztegetni egy magas rangú bírót információkért cserébe. Nicolas Sarkozynek azonban nem kell börtönbe vonulnia, egyrészt fellebbezhet az ítélet ellen, másrészt kérheti, hogy háziőrizetben, elektromos karpereccel töltse le büntetését.

Read More »