2019-ig biztosan nem lesznek szlovák Gripenek

Nyilvánvalóvá vált, hogy Martin Glváč védelmi miniszter nagyszabású terve a hadsereg szolgálatában levő orosz gyártású vadászgépek lecserélésére nem fog megvalósulni.

lváč minisztériuma meghosszabbította az oroszokkal kötött szerződést a MiG–29-es vadászgépek üzemeltetésére. „A karbantartás 2019-ig lesz biztosítva, szükség esetén a szerződés egy évvel lerövidíthető” – nyilatkozta Glváč a TASR hírügynökségnek. A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy a szlovák hadsereg a következő években is kénytelen lesz együttműködni Oroszországgal a vadászgépek üzemeltetése ügyében. A térségben Szlovákia az utolsó ország, amelynek légterét orosz, s nem nyugati gyártású gépek védik.

Glváč szerint viszont továbbra sem tettek le a Gripenekről, a tárca állítólag komoly ajánlatot kapott Svédországtól a vadászgépek bérlésére. A miniszter az ügy levezénylését már a következő tárcavezetőre akarja bízni.

Korábban Magyarország és Csehország is bérelt Gripeneket.

A svéd vadászgépek nagy előnye – azon túl, hogy a MiG-eknél sokkal modernebbek –, hogy üzemeltetési költségük jelentősen alacsonyabb – a Gripeneknek egy motorja van, míg az orosz gépeknek kettő. További megtakarítást jelenthetne, ha Szlovákia a szomszédos országokkal koordinálná a vadászgépek karbantartását és a gyakorlatokat.

A svédekkel még 2013-ban kezdődtek meg a nem hivatalos egyeztetések, egy évvel később Glváč nyíltan állította, hogy a Gripenek beszerzése az egyetlen járható út. Idén már a konkrét szerződésről is megkezdődtek a hivatalos tárgyalások, egy idő után viszont az egyeztetések zátonyra futottak. A miniszter azt állította, hogy a svédek ajánlata túl drága, a svéd fél ezt nem kommentálta. Időközben Robert Fico kormányfő részt vett a II. világháború befejezése alkalmából rendezett ünnepségeken Moszkvában, ahol dicsérte az orosz haditechnikát, bár a MiG-eket konkrétan nem említette.

Annak ellenére, hogy nem hivatalos információk szerint nem sikerült egyezségre jutni a svédekkel, Glváč tegnap úgy nyilatkozott, mintha a tárgyalások eredményesek lettek volna. „Reális ajánlatot kaptunk. Ha 2015 januárja lenne, kész lennék aláírni a szerződést” – mondta a miniszter. Ugyanakkor beismerte, hogy a Gripen vadászgépek bérlésének jogi és anyagi része még nincs teljesen rendezve. Ezért nem kizárt, hogy az új kabinet, a tárca új vezetése teljesen más utat választ.

Új Szó / Demecs Péter

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »