Érdekes demográfiai változásokat hozott 2015

  • A világ lakossága 7,3 milliárdra emelkedett 2015-ben.
  • 145 millióval többen élünk már, mint egy évvel korábban, ez pedig naponta 400 ezer, percenként 278 új embert jelent.
  • A világ legnépesebb országa továbbra is Kína, a második helyen India áll, ám 2050-re megváltozhat a sorrend.
  • A Population Referenc Bureau ilyen és ehhez hasonló idei adataiból válogattunk legfrissebb jelentése nyomán.

A legnagyobb ország továbbra is Kína, 1,372 milliárd lakossal, második helyen maradt India (1,314 milliárd) és az Amerikai Egyesült Államok (321 millió). Az előrejelzések szerint átrendeződés várható a következő évtizedekben: 2050-re 1,660 milliárdos lakosságot jósolnak Indiának, ezzel hátraszorítva a csökkenő népességszámú Kínát (1,366 milliárd).

A termékenységi mutatók tekintetében Nigéria jár élen, ez egyébként a 2050-es prognózis szerint látványos eredménnyel jár majd (a most 7. helyen álló ország a maga 182 milliós lakosságával akkorra 397 milliósra duzzad, az USA utáni helyre kerülve ezzel). A nigériai 7,6-os termékenységi mutatót senki nem közelíti meg, második helyen 6,9-es számmal szerepel Dél-Szudán, majd számos más afrikai ország. A legkisebb termékenységi mutatókban többnyire a nyugati országokat jellemzik: 1,2-vel Bosznia-Hercegovina, Dél-Korea, Portugália, Tajvan, 1,3-mal Spanyolország, Szingapúr, Románia, Lengyelország, Moldovai Köztársaság, Görögország szerepel a listán.

Várható élettartam: nem állunk rosszul

A kelet-európai országok között Románia nem teljesít rosszul a várható élettartam tekintetében: míg Magyarországon és Szlovákiában ez a szám 76 év, itthon és Bulgáriában 75, a Moldovai köztársaságban 72, Ukrajnában és Oroszországban 71. Persze nem versenyezhetünk már Lengyelországgal (78) vagy Csehországgal (79).

Európa fejlettebb országai persze ennél is jobban állnak: Franciaországban, Svédországban és Norvégiában 82 év a várható emberi élet átlagos hossza, Svájcban 83, Németországban 80, Finnországban és az Egyesült Királyságban 81. A sor végén Kelet-Afrika áll: Zambiában például 52 év a várható élettartam.

Nők és jogok

Az elmúlt húsz évben számos helyen csökkent a 18 éves koruk alatt férjhez adott lányok száma: míg például Nigerben 1992-ben a kiskorú lányok 47 százaléka volt 15 éves, amikor megházasodott, húsz évvel később ez az arány 28 százalékra csökkent, de Bangladesben és Egyiptomban is jelentősen javultak a mutatók.

Számos fejlődő országban növekedett a modern fogamzásgátló szerek használata: Egyiptomban bő két évtized alatt 64-ről 80 százalékra, Kenyában 40-ről 71-re, Nigériában 13-ról 31 százalékra. Szakértők szerint ezeket a mutatókat legalább 75 százalékra kellene feltornászniuk az egyes országoknak – áll a jelentésben.

A nőkkel szembeni fizikai erőszak elfogadása is egyre csökken – bár még azok az arányok is magasak, amiket most lehet mérni. Ugandában például 2006-ban a nők 52, a férfiak 40 százaléka értett egyet azzal, hogy a feleséget bántalmazni lehet, ha bejelentés nélkül elhagyja a házat, 2011-re ezek a mutatók 38-ra, illetve 26-ra javultak. Zambia, Indonézia és Nigéria szintén javított, olvasható ki a jelentés adataiból.

Az itt elérhető interaktív térkép számos adatot tartalmaz: többek között kontinensekre, országokra bontva megvizsgálhatjuk a lakosság számát, a várható élettartamot, a családtervezési mutatókat, bevételeket, a nemek közti különbségek néhány vetületét.

Maszol.ro / Kustán Magyari Attila

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »