Szíria: idén ötvenötezren haltak meg a polgárháborúban

  • Több mint ötvenötezer ember halt meg idén a szíriai polgárháborúban.
  • Ezzel idén 260 ezer fölé emelkedett a szíriai konfliktus eddigi összes halálos áldozatának a száma.
  • Tavaly 76 021 emberéletet követelt a szíriai háború.

Több mint ötvenötezer ember halt meg idén a szíriai polgárháborúban, köztük kétezer-ötszáznál is több gyermek – közölte csütörtökön az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH).

A brit székhelyű civilszervezet azt is jelezte: ezzel idén 260 ezer fölé emelkedett a szíriai konfliktus halálos áldozatainak száma a harcok csaknem öt évvel ezelőtti kirobbanása óta.

Az OSDH adatai szerint az 55 219 idei halálos áldozat közül 13 249 volt civil, köztük 2574 gyermek. Tavaly 76 021 emberéletet követelt a szíriai háború.

Az áldozatok többsége valamelyik oldalon harcolt a konfliktusban. A szervezet nyilvántartása szerint idén a lázadók közül 7798-an vesztették életüket, míg a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet, az al-Kaidával szövetséges an-Nuszra Front és más szélsőséges, iszlamista milíciák több mint tizenhatezer fegyverest veszítettek el 2015-ben.

A szíriai kormányzat oldalán harcolók közül 17 686-an vesztek oda. A hadsereg 8800 katonája halt meg, a Bassár el-Aszad oldalán küzdő fegyveres csoportok pedig több mint hétezer embert vesztettek. A szintén a kormányerőket támogató libanoni, síita Hezbollah 378 embert vesztett.

Az OSDH úgy tudja: a halottak soraiban 1214 úgynevezett idegen harcos is van, akik külföldről érkeztek az országba, hogy valamelyik oldalon fegyvert fogjanak a konfliktusban. Az OSDH, amely aktivisták hálózatától és egészségügyi forrásoktól szerzi adatait, úgy tudja: az év folyamán 274 áldozatot nem sikerült azonosítani.

A civilszervezet információi szerint a 2011 márciusa óta meghalt 260 758 áldozat közül több mint 76 ezer volt a civil.

Kitekintő / MTI

Friss hírek