Az elnök, aki a Star Wars-szal kampányol

Evo Morales bolíviai elnök az új Star Wars epizóddal gyűjtene szavazókat az újraválasztását lehetővé tevő alkotmánymódosításhoz.

Bolíviát is elérte a Star Wars láz, ám szokatlan módon. A Mozgalom a Szocializmusért (MAS) kormánypárt egy olyan videót osztott meg a közösségi oldalán, amelyen a napokban bemutatott új epizód, az Ébredő erő előzetese látható, azonban átmontírozva a latin-amerikai ország vezető politikusainak arcmásaival.

Evo Morales elnök például Finn szerepében tűnik fel, míg az ország exelnöke, Gonzalo Sánchez de Lozada a sötét oldalt erősíti Darth Vaderként, Carlos Sánchez exminiszterrel együtt, aki a kétperces videóban Kylo Renként jelenik meg. A közösségi oldalon lévő bejegyzés címe az „Ébredő Igen” („El despertar del Sí”), s a Morales korlátlan újraválasztását lehetővé tevő alkotmánymódosítást népszerűsíti, melyről február 21-én szavazhatnak majd a bolíviaiak.

„Te, ő, mi mindannyian főszereplők vagyunk, akik a Birodalom ellen harcolunk, egy jobb jövőért. Csatlakozz az erő jó oldalához, az #Igen pártján. Mondj #Nemet a múlt, a lemaradás, a szegénység és a gonoszság sötét oldalára”- olvasható a bejegyzésben. 

Egy előzetes közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 54 százaléka nemmel szavazna a referendumra. Az elemzők a politikai és szakszervezeti vezetőket érintő korrpuciós botrányokat, a túl sok állami hirdetést és az Argentínával, Brazíliával szembehelyezkedő külpolitikai intézkedéseket látják az almotmánymódosítás elutasításának okaiként. 

Balla Zsuzsa

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »