Tizenöt feltételezett terroristát kapcsoltak le a bosnyák hatóságok

  • Az előre, több helyen megtervezett rajtaütés-sorozat a keddi nap folyamán még a délutáni órákban is tartott.
  • A rendőrségi szóvivő csak az akció lezárása utánra ígért bővebb és részletesebb információkat.
  • A mostani kiterjedt razzia kapcsolata az egy hónappal ezelőtt elkövetett kettős gyilkossággal egyelőre még ugyancsak kérdéses.

Tizenöt, terrorcselekményekre való felbujtással, valamint potenciális dzsihadisták toborzásával vádolt személy őrizetbe vételére került sor december 22-én a korai órákban az ország bosnyákok és horvátok által alkotott közigazgatási egységének, az úgynevezett „Föderációnak” a területén – számol be helyi ügyészségi forrásokra hivatkozva a BalkanInsight.com hírportál. Az óramű pontossággal összehangolt tömeges letartóztatási hullámban a bosnyák szövetségi rendőrség különleges terrorelhárító egységei kulcsszerepet játszottak.

A szigorú hatósági felügyelet mellett zajló akció során Szarajevó kantonban számos helyen egy időben csaptak le a rendőri erők a feltételezések szerint nemcsak az Iszlám Állammal, de más radikális iszlamista csoportokkal is szoros kapcsolatot ápoló gyanúsítottakra. Az előzetes letartóztatásban ülő terroristagyanús egyének száma így immáron mintegy harmincra rúg, korábban már ugyanis sor került szintén 15 ember begyűjtésére, akik az eddigi bizonyítékok alapján kinti harci cselekmények után nemrégiben tértek haza Szíriából és Irakból.

A bosnyák ügyészség szóvivőjének tájékoztatása szerint szintén házkutatásokra került sor a Szarajevó egyik külvárosának számító Rajlovac kerületben is, amely a november 18-án, nem sokkal a borzalmas párizsi tömegmészárlás után elkövetett kettős gyilkosságról vált az utóbbi időben hírhedtté. A később terrorakciónak minősített bűncselekmény során a 32 éves Enes Omeragic két katonával végzett egy fogadóiroda előtt, mielőtt maga ellen fordította volna fegyverét, habár a férfi az országban működő sejtekkel való bármilyen kapcsolatát mind a mai napig nem sikerült felderíteni.

Bosznia-Hercegovina ezzel együtt sajnálatos módon kitűnő melegágyává válhat a globális szerepre törekedő terrorcsoportoknak. A mindenkori kormányok képtelenek úrrá lenni a szinte permanens gazdasági válságon, a munkanélküliség az egekben van, ami miatt immáron lassan 200 000 fiatalnak kellett elhagynia hazáját, a kényes politikai és etnikai stabilitást fenntartani hivatott közigazgatási rendszer nemcsak túlburjánzott, pazarló és korrupt, de átláthatatlan is. A délszláv háború örökségeképpen pedig az országban még magánkézben lévő kézi-, és nehézfegyverek száma szinte megbecsülhetetlen, amely a még mindig a felszín alatt szunnyadó felekezeti-etnikai gyűlölettel további intézkedések nélkül életveszélyes robbanóelegyet alkothat a közeljövőben.    

Kaszás Gábor

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »