Tűzszünet Jemenben

  • December 14-én este 6 órakor lépett életbe az előzetesen meghirdetett tűzszünet, egy nappal megelőzve a béketárgyalások kezdetét.
  • A több mint fél évvel ezelőtt kiújult jemeni polgárháborúnak a becslések szerint már legalább hatezer halálos áldozata van.
  • Az irániak által támogatott húszik szóvivője, Mohamed Abdul Szalám is megerősítette Szanaában a tűzszünet kezdetét.
  • A húszik több, mint kilenc hónapja állnak harcban Hádi száműzött, szaúdiak által támogatott kormányának csapataival.

A több mint fél évvel ezelőtt kiújult jemeni polgárháborúnak a becslések szerint már legalább hatezer halálos áldozata van. A hadviselő felek hétnapos tűzszünetet hirdettek, amely múlt hét hétfő este lépett életbe, megelőzve a kedden Svácjban elkezdődött béketárgyalásokat.

Abdul Malek al-Mekláfi, Jemen külügyminisztere, Manszúr Hádi delegációjának vezetője az ENSZ-ben a tárgyalások ideje alatt azt nyilatkozta, hogy “a tárgyalásokra komoly szándékkal megyünk, és reméljük, hogy a másik oldal is így tesz”.

Az irániak által támogatott húszik szóvivője, Mohamed Abdul Szalám is megerősítette Szanaában a tűzszünet kezdetét. A húszik több, mint kilenc hónapja állnak harcban Hádi száműzött, szaúdiak által támogatott kormányának csapataival.

A UNICEF jelentései alapján a háborúban eddig elhunytak legalább fele civil, ebből 637 gyermek.

A tárgyalások az ENSZ felkérésére indulhattak meg. Már júniusban tárgyalóasztalhoz ültek a felek, de akkor kölcsönösen kompromisszumra képtelennek nevezték egymást. Ez alkalommal talán sikeres lesz a párbeszéd, mivel az inváziós koalícióban részt vevő Öböl-menti arab államok jól felfogott érdeke is a békés rendezés: mind több katonát veszítenek, ráadásul komoly összegekbe kerül ellátni a külföldön állomásozó csapatokat is.

Gulyás László

Friss hírek

Célegyenesben a veszteséges Air India privatizációja

Az indiai kormányzat még a koronavírus-járvány előtt jelentette be, hogy teljes egészében megválna az Air India légitársaságtól, amely már a vírusválság előtt is jelentős adósságot halmozott fel. Korábban a tulajdonrész felének értékesítésével próbálkoztak, de akkor nem akadt egyetlen ajánlattevő sem.

Read More »