Terrorellenes törvény: duplázik a parlament

Ma újra összeül a parlament, Andrej Kiska államfő ugyanis megvétózta a Smer műhelyéből kikerülő terrorellenes törvénycsomagot, tudósít az Új Szó.

Peter Pellegrini házelnök délután kettőre hívta össze az idei utolsó parlamenti ülést, amelynek egyetlen programpontja a terrorellenes törvények újratárgyalása. Ha megszavazzák, azok automatiksuan életbe lépnek, másodjára nincs szükség az elnök aláírására.  A kormány terrorellenes csomagjaként emlegetett törvények definiálják például a „terrorista bűncselekmény” fogalmát, a terrorista csoport alapításáért, működtetéséért és támogatásáért kiszabható büntetés alsó határa pedig nyolcról tíz évre módosul.  A bíróság ajövőben indoklás nélkül is elrendelheti majd a terrorista tevékenységgel vádolt személy előzetes letartóztatását. „A parlamenti képviselők hétfőn megtörik a köztársasági elnök terrorellenes intézkedési csomagot érintő vétóját” – jelezte a hétvégén Robert Fico kormányfő. „Nem értem a köztársasági elnök döntését, miért küldte vissza a parlamentbe a terrorellenes csomagot. A parlamentnek ismét döntenie kell, és nem jó, hogy a szlovákiai törvényalkotás ütemét azok az emberi jogi szenteskedők határozzák meg, akik még csak nem is sejtik, mi fán terem a reálpolitika” – reagált a történtekre a kormányfő. „Emberjogi szenteskedők” alatt Fico aköztársasági elnök tanácsadóit érti.

Andrej Kiska államfő ma ismerteti részletesen, hogy miért nem írta alá a törvénycsomagot.

Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány közben a hétvégén jelezte, hogy a rendőrségi állomány 2500 fős emelésének keretén belül a terrorellenes ügyosztály személyi állományát is bővítenék. Szerinte 100 százalékkal emelnék az állomány létszámát. „Elsősorban azokata rendőri egységeket kívánjuk megerősíteni, amelyek képesek a terrorfenyegetettség felszámolására” – mondta Gašpar.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »