Eladták a szlovák villamosműveket

Aláírta tegnap az olasz Enel a szerződést a cseh EPH társasággal a Szlovák Villamos Művekben (SE) birtokolt részvénycsomagjának a részleges eladásáról, írja az Új Szó.

Tegnap került sor a szerződés aláírására az Enel és az EPH között, amely által az olaszok két fázisban ruházzák át részvényeiket a cseh vállalatra. A csehek egyelőre a szlovák áramtermelő részvényeinek 33 százalékához jutnak hozzá, 33 százalék marad az Enel, 34 százalék pedig az állam tulajdonában.  AJ&T is benne van  Az energiaipari cégeket és iparvállalatokat tömörítő cseh Energetický a průmyslový holding (EPH) nem számít újoncnak a szlovák energiaiparban, ráadásul a részvényesek egy része is szlovák. Az EPH 37 százaléka ugyan a cseh milliárdos, Daniel Křetínský kezében van, 37 százalékos részesedése van benne azonban a szlovák J&T csoporthoz tartozó Patrik Tkáčnak is, a fennmaradó 26 százalékon pedig a J&T kisrészvényesei osztoznak.  „Az EPH a közép-európai régió egyik legjelentősebb energiaipari szereplője, miközben a pozíciói épp Szlovákiában a legerősebbek” – nyilatkozta Jozef Badida, az energieprevas.sk portál elemzője. Az EPH-nak már most is több szlovák stratégiai vállalatban van tulajdonrésze, többek között az Eustream gázszállítóban és a Közép-szlovákiai Áramszolgáltatóban (SSE).  Fico elriasztotta az Enelt Az Enel eredetileg azzal indokolta a szlovák áramtermelő részvényeinek az eladását, hogy így szerette volna csökkenteni az ötmilliárd eurósra duzzadt tartozását. Az elemzők szerint azonban a tervezett teljes kivonuláshoz a szlovák kormány egyre ellenségesebb viselkedése is hozzájárult. Robert Fico kormányfő a mohi atomerőmű 3. és 4. blokkjának az elhúzódó és egyre drágább építése miatt támadja az Enelt, egy e heti nyilatkozatában pedig már egyenesen úgy fogalmazott, hogy nehezen tud elképzelni rosszabb befektetőt az SE számára, mint amilyenek az olaszok voltak.  Az Enel korábban azt tervezte, hogy az SE-ben birtokolt 66 százalékos részvénycsomagját egy részletben értékesíti, a kormány tiltakozása miatt azonban végül módosított az elképzelésein, a Fico-kabinet ugyanis ragaszkodik ahhoz, hogy a mohi atomerőmű hármas és négyes blokkját az Enel fejezze be. Az értékesítésre így két fázisban kerül sor. Az első körben az olasz cég 33 százalékos részvénycsomagot ad el az EPH-nak, amelyért 375 millió eurót kap. Elemzők korábban valamivel alacsonyabbra becsülték ezt az összeget. A fennmaradó 33 százalékos csomagról a mohi erőmű említett blokkjainak 2017 végére tervezett átadását követően, vagyis leghamarabb 2018-ban döntenek. Fico e héten már jelezte, hogy az Eneltől a második körben az állam átvehetne 17 százalékot, aminek köszönhetően a Szlovák Villamos Művek újra többségi állami tulajdonba kerülhetne.  Az elemzők szerint azonban ez nem lenne a legjobb döntés. „Nem szabadna megfeledkeznünk arról, hogy a szlovák energiaipari cégeket korábban részben épp azért privatizálták, mert az állam nem bizonyult a leghatékonyabb tulajdonosnak. Elég emlékeztetni a Ducký-váltókra, amelyek máig kísértenek” – nyilatkozta Martin Vlachynský, az INESS gazdaságkutató intézet elemzője.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »