Szlovén népszavazás az azonos neműek házasságáról szóló törvény eltörléséről

Többen támogatják, mint ellenzik Szlovéniában azt az egyébként háromnegyed éve érvényben lévő törvényt, mely az azonos nemű párok közötti házasságot engedélyezi. Vasárnap népszavazást tartanak a törvény eltörléséről.

A 90 fős ljubljanai parlament még márciusban 51 igen szavazattal 28 ellenében megszavazta a törvényt, amely egyben megteremtette az azonos nemű párok örökbefogadási jogát is. A Koalíció a gyerekekért nevű civil szervezet a katolikus egyház támogatásával nem sokkal ezután aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy népszavazást kezdeményezzenek a törvényről. A referendumnak az a célja a kezdeményezők szerint, hogy az emberek véleményt mondhassanak arról, támogatják vagy nem az azonos neműek házasságát és örökbefogadási jogát.

A szervezet aktivistáinak rekordidő alatt sikerült összegyűjteniük a népszavazás kiírásához szükséges aláírásokat. Szlovéniában 35 nap alatt legkevesebb 40 ezer aláírást kell összeszedni ahhoz, hogy referendumot írjanak ki a parlamentben már elfogadott törvény visszavonásáról. Jogvédő szervezetek azzal érveltek, hogy emberi jogi kérdésekről nem népszavazással kellene dönteni, az alkotmánybíróság azonban végül a referendum kiírása mellett döntött.

A törvény visszavonásához nem elegendő a többség voksa, hanem arra is szükség van, hogy a szavazásra jogosultaknak legalább egyötöde, vagyis minimum 340 ezer szavazópolgár nemet mondjon a törvényre.  A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint Szlovéniában a megkérdezettek 43 százaléka támogatja, 40 százaléka pedig ellenzi az azonos neműek házassághoz való jogát. 

A népszavazást nagy figyelemmel kísérik egész Európában. Amennyiben a törvény veszi a referendum jelentette akadályt, Szlovénia lesz az első kelet-európai ország, amely legalizálja az azonos neműek házasságát.  Az Európai Unióban Hollandiában, Belgiumban, Svédországban, Portugáliában, Spanyolországban, Dániában, Franciaországban, Nagy-Britanniában, Luxemburgban és Írországban legális az azonos neműek házassága, ezt az utóbbi országban népszavazáson hagyták jóvá.

MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »