Nincs még megállapodás a szíriai ellenzékről

  • Irán számára egyelőre nem elfogadható a szíriai béketárgyalásokban részt vevő ellenzéki csoportok listája.
  • Zarif helyi idő szerint csütörtökön közölte, sem a szíriai ellenzék javasolt összetételével, sem a terrorszervezetnek nyilvánítandó csoportok javasolt listájával nem ért egyet.
  • Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat tagjai nem felelnek meg az ellenzéki tagokkal szemben támasztott iráni elvárásoknak.

Irán számára egyelőre nem elfogadható a szíriai béketárgyalásokban részt vevő ellenzéki csoportok listája – mondta Mohamad Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter a szíriai konfliktus rendezésére irányuló pénteki nemzetközi konferencia előtt New Yorkban.

Zarif helyi idő szerint csütörtökön közölte, sem a szíriai ellenzék javasolt összetételével, sem a terrorszervezetnek nyilvánítandó csoportok javasolt listájával nem ért egyet.

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat tagjai nem felelnek meg az ellenzéki tagokkal szemben támasztott iráni elvárásoknak – zárta ki a terrorszervezethez kötődő csoportok részvételét a Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányával folytatandó béketárgyalásokban az iráni külügyminiszter.

A múlt hónapban tartott bécsi Szíria-konferencián ambiciózus tervet fogadott el a húsz résztvevő ország: a szíriai kormány és az ellenzéki csoportok képviselői még idén tárgyalásokat kezdenének, fél éven belül átmeneti kormány alakulna. Az elképzelés, amely nem tér ki Aszad jövőjére, szerint „szabad és tiszta választásokat tartanának az új alkotmány elfogadását követő 18 hónapon belül”.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagjának, köztük Oroszországnak és az Egyesült Államoknak, egyelőre nem sikerült megállapodnia egy határozattervezetben, a várakozások szerint erre helyi idő szerint pénteken kerülhet sor. Míg az orosz és az amerikai vezetés is a szíriai konfliktus politikai úton történő mihamarabbi rendezését hangsúlyozza, Bassár el-Aszad jövőjéről nincs egyetértés köztük. Az Egyesült Államok és az Európai Unió eddig következetesen azt az álláspontot képviselte, hogy a szíriai elnöknek távoznia kell a hatalomból és a politikából, Moszkva viszont támogatja a damaszkuszi vezetést.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »