Aláírták a líbiai egységkormány megalakításáról szóló megállapodást

  • Aláírták a líbiai nemzeti egységkormány megalakításáról szóló megállapodást.
  • “Történelmi nap ez Líbia számára” – mondta Martin Kobler, az ENSZ líbiai különmegbízottja.
  • Az országban két kormány és két rivális parlament működik.
  • Líbiában Moammer Kadhafi néhai diktátor 2011-es bukása után alakultak ki kaotikus állapotok.


Aláírták a líbiai nemzeti egységkormány megalakításáról szóló megállapodást a polgárháború sújtotta észak-afrikai ország két parlamentjének képviselői csütörtökön Marokkóban, több mint egy éven át tartó tárgyalási folyamatot követően.

“Történelmi nap ez Líbia számára” – mondta Martin Kobler, az ENSZ líbiai különmegbízottja, a világszervezet közvetítésével kialkudott megállapodás ünnepélyes aláírásánál a Skirat nevű marokkói üdülővárosban.

Az országban két kormány és két rivális parlament működik, az egyik a keleti Tobrukban, a másik, az iszlamisták irányítása alatt álló Általános Nemzeti Kongresszus (CGN) Tripoliban.

Líbiában Moammer Kadhafi néhai diktátor 2011-es bukása után alakultak ki kaotikus állapotok. Azóta több fegyveres csoport küzd az ország ellenőrzéséért, és Líbia egy kisebb részén megvetette a lábát az Iszlám Állam dzsihadista szervezet is.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

Célegyenesben a veszteséges Air India privatizációja

Az indiai kormányzat még a koronavírus-járvány előtt jelentette be, hogy teljes egészében megválna az Air India légitársaságtól, amely már a vírusválság előtt is jelentős adósságot halmozott fel. Korábban a tulajdonrész felének értékesítésével próbálkoztak, de akkor nem akadt egyetlen ajánlattevő sem.

Read More »