Először választottak meg női képviselőt Szaúd-Arábiában

Beválasztottak egy nőt egy Mekka környéki település önkormányzatának képviselőtestületébe a szaúdi-arábiai helyhatósági választásokon, amelyeken az ország történetében először indulhattak és szavazhattak nők is – pedig nem sok esélyt jósoltak neki.

Az intézkedés bevezetésekor az „erkölcsi romlás” veszélyére figyelmeztettek a helyi vallástudósok, a néhai uralkodó azonban több mint két éve újabb, a női emancipáció irányába mutató lépést tett, és 30 nőt is beválasztott a 150 fős súratanácsba, a kormány fő tanácsadó testületébe.

A voksoláson mintegy 900 női és hatezer férfi jelölt száll versenybe azért, hogy helyet kaphasson a csak korlátozott hatalommal bíró 284 községi tanács valamelyikében. A testületekbe a tagok kétharmada választások útján kerül be, a többieket kinevezik. Sok női képviselőjelöltet kizártak a megmérettetésből, míg mások maguktól léptek vissza, főleg a helyi vallási vezetők nyomására.

MTI

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »