Nastasét is kihallgatják a bányászjárás miatt

Adrian Năstase volt miniszterelnököt is kihallgatja a legfőbb ügyészség az 1990-es bányászjárás kapcsán zajló vizsgálatban.

Năstaset tanúként idézték be csütörtök reggelre, a volt kormányfő akkor a Nemzeti Megmentési Front (FSN) egyik részlegét vezette, ugyanakkor két héttel a véres bányászjárást követően – amikor Zsil-völgyi bányászok brutálisan bántalmazták a Ion Iliescu akkori elnök ellen tüntető ellenzékieket, diákokat – külügyminiszternek nevezték ki.

Az 1990. június 13-15-i események kapcsán korábban egyebek között Ion Iliescu volt államfőt, Virgil Măgurenu, a Román Hírszerző Szolgálat egykori vezetőjét, Petre Roman akkori kormányfőt, Gelu Voican Voiculescu, egykori miniszterelnök-helyettest, Virgil Atanasie Stănculescu volt védelmi minisztert és Miron Cozma, a zsil-völgyi bányászvezért is meggyanúsították. A felsoroltaknak bűnrészük lehetett a bányászok uszításában és a fővárosba szállításában és felfegyverzésében.

A legfelső bíróság idén márciusban járult hozzá ahhoz, hogy az el nem évülő bűncselekmények – emberiesség elleni bűntettek és szándékos emberölés – esetében a legfőbb ügyészség újranyissa a korábban vádemelés nélkül lezárt bányászjárás aktáit.

Kitekintő / Maszol.ro

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »