Megérkeztek az első menekültek Szlovákiába

Tegnap késő este, 22.25-kor landolt a kassai repülőtéren az a repülőgép, melyen Szlovákiába érkezett a 149 önként befogadott asszír keresztény menekült. A 25 család Irak északi területéről érkezett, íra az Új Szó.

Az Iszlám Állam elől menekülő családokat az útlevél-ellenőrzés után a homonnai menekültközpontba szállították.  Ivan Netík belügyi szóvivő elmondta: a menekültek eddig egy kolostorban laktak, ahol polgári aktivisták segítségével már a szlovák nyelv alapjait is elsajátították. Netík hangsúlyozta: ezek az emberek halálos veszedelem elől menekültek, de a karácsonyt már békében és biztonságban tölthetik nálunk. Már ma hallgathatnak szentmisét a homonnai központban. A szóvivő hozzátette: egyelőre több csoportot nem fogadnak, további keresztény családokat Lengyelországba és Csehországba küldtek. A menedékkérők most nagyjából három hétig karanténban maradnak, amíg az összes szükséges orvosi vizsgálatot el nem végzik. Ezt követően szabad mozgást biztosítanak számukra. Netík hozzátette: a menedékkérőék integrációs folyamata átlagosan hat hónaptól két évig tart. Ezalatt elsősorban az államnyelvet kell elsajátítaniuk, hogy be tudjanak illeszekdni a szlovák társadalomba. Netík elmondása szerint a csoportban több képzett szakember van, őket a hivatásuknak megfelelően igyekeznek majd elhelyezni oda, ahol szívesen fogadják őket, és ahol „semmilyen módon nem fogják zavarni a szlovák lakosságot”. A menekültek nevében Douglas Al-Bazi tiszteletes mondott köszönetet a szlovák kormánynak, az egyháznak és mindazoknak, akik segítették őket abban, hogy Szlovákiába utazhassanak. „Köszönöm Szlovákia népének, hogy kitárta karjait az üldözött keresztények előtt, akiknek egy biztonságos új hazára van szükségük. Biztosítom önöket, hogy ezek az emberek békeszeretőek és készségesen beilleszkednek majd. Köszönöm a nagylelkűségüket, amiért befogadtátok ezt a csoportot, és lehetővé teszitek a népemnek, hogy hasznos állampolgáraivá váljanak ennek a nagy országnak” – mondta Al-Bazi.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »