Megnyílt a Magyar Nemzeti Kereskedőház szabadkai képviselete

Belgrád és Újvidék után Szabadkán is megnyitotta irodáját a Magyar Nemzeti Kereskedőház. A regionális kereskedelemfejlesztési hálózat célja a határon túli magyar gazdaság fejlesztése, valamint a szerb–magyar határ menti kis- és középvállalkozások megsegítése, gazdasági partnerek és piaci lehetőségek keresése.

A Kereskedőházat a magyar kormány azzal a céllal hozta létre, hogy a magyar vállalkozók számára megfelelő külpiaci lehetőségeket generáljon, közel 40 stratégiai partnerünk van a világ különböző pontjain ‒ emelte ki Ducsai-Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezér­igaz­ga­tó­ja. Hozzátette: a környező országok magyarlakta területein létrejövő további 22 iroda az itt élők számára is segít megteremteni az üzleti lehetőségeket, illetve megtalálni a gazdasági partnereket.

Hétfőtől már fel is kereshetik a Magyar Nemzeti Kereskedőház irodáját a szabadkai Galleria Hotelben helyiségeiben a helyi kis- és középvállalkozók, ahol Dobó István irodavezető fogadja őket ‒ erősítette meg a Vajdaság Mának Ducsai-Oláh Zsanett, az MNKH ve­zér­igaz­ga­tó­ja.

Arra a kérdésre, hogy milyen szerepe lesz a vajdasági gazdaságfejlesztési támogatások tekintetében a most megnyíló irodának, az MNKH vezérigazgatója elmondta: ahhoz szeretnének külpiaci információkkal hozzájárulni, hogy a mostani forrásokból létrejövő kapacitásoknak valódi piaca legyen.

Dr. Babity János főkonzul gyümölcsöző üzletek létrejöttének reményében köszöntötte a MNKH képviselőit. Kiemelte, hogy a mostani nyitásnak, valamint a Magyarország Szabadkai Főkonzulátusára érkező külgazdasági attasénak, illetve a közeljövőben megnyíló Eximbank irodának köszönhetően a két ország közötti kereskedelmi együttműködés megtöbbszöröződhet.

Pintér Attila nagykövet kiemelte, hogy a két ország évről-évre újabb rekordokat dönt a külkereskedelmi együttműködés tekintetében. A két ország kormánya között júliusban létrejött infrastrukturális, illetve EU-integrációs megállapodása hozzájárul, hogy Szerbia közelebb kerüljön Magyarországhoz, ezen keresztül pedig az Európai Unióhoz is.

Skapinyecz Péter, az MNKH Közép-európai kereskedelemfejlesztési hálózatának igazgatója kiemelte: a régióban hamarosan megnyíló 22 képviselet célja a két ország közötti kapcsolatokat a gazdaság eszközeivel még jobbá tenni.

Pásztor István, Vajdaság Autonóm Tartomány Képviselőházának elnöke, illetve a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke rámutatott arra, hogy a magyar kormány 50 milliárd forintos gazdaságfejlesztési támogatása hozzájárul a vajdasági magyarság és a velünk együtt élő szerbiai polgárok életminőségének javításához. A most létrehozott iroda nagy segítségünkre lesz majd a vajdasági magyar terület- és gazdaságfejlesztési program megvalósításában ‒ emelte ki Pásztor István.

Kitekintő / Vajma.info

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »