A szlovák kormány elfogadta a terrorizmusellenes csomagot

Konkrét javaslatokat kerültek a terrorizmusellenes törvénycsomagba, amellyel Szlovákia az európai biztonsági helyzetre reagál. Rendkívüli ülésén több mint 15 törvénymódosító javaslat kerül ma a kormány asztalára.

A kormány elfogadta a terrorizmusellenes csomagot, mellyel Szlovákia az európai biztonsági helyzetre reagál. Robert Fico szerint a törvénycsomag gyorsított eljárásban kerül majd a parlament elé, ami azt jelenti, hogy akár jövő héten meg is szavazhatják.

Gyorsított eljárásban kerülhetnek elfogadásra azok a jogszabályváltozások, melyek a kormány szerint a terrorizmus szörnyűségeinek kezeléséhez szükségesek. A Biztonsági Tanács szerdán tárgyalta át őket.

A tárcáknak és biztonsági egységeknek nem egész két napjuk volt, hogy elkészítsék a javaslatok paragrafizált változását, amelyeket a kormány jóváhagyása után jövő héten tárgyalja meg a parlament. Az anyagok csütörtök estig nem kerültek fel a kormányhivatal honlapjára.

A legfontosabb változások az alkotmányt és a büntető törvénykönyvet érinthetik. Az alkotmánymódosításhoz a Smernek ellenzéki támogatásra is szüksége lesz. Robert Fico már szerdán azt magyarázta, hogy az alkotmánynak meg kellene engednie a terroristagyanús személyek személyes szabadsága korlátozásának hosszabb időtartamát.

Tomáš Borec igazságügyminiszter javaslata a Speciális Büntetőbíróság és a Speciális Ügyészi Hivatal hatásköreinek kiszélesítésére vonatkozik. Eszerint például a bíróságok a terroristagyanús személyek előzetes letartóztatásáról indoklás nélkül dönthetnének.

A jogszabályváltozások a rendőrséget, a hadsereget és hírszerző szolgálatokat is érinthetik. A rendőrök például több lehetőséget kaphatnának a gyanús személyek elfogására, szélesebb jogosultságokat a gépjárművek átkutatására. Az új jogszabályok lehetővé tennék a fegyveres erők számára, hogy terrorizmusellenes feladatokban vegyenek részt.

A Szlovák Információs Szolgálatnak (SIS) lehetősége nyílhat a dolgok színlelt eladásának vagy cseréjének kihasználására. Megelőző intézkedéseket hozhatnak továbbá az elektronikus kommunikáció és az úti okmányok területén is. A katonai hírszerzés a SIS-hez hasonló jogköröket kaphat a terrorizmusellenes harcban.

Bumm.sk

Friss hírek