Mérséklődött a terrorveszély Brüsszelben

  • A belga nemzetbiztonsági kabinet csütörtökön a négyes skálán hármas fokozatra mérsékelte a terrorveszélyt jelző riasztási szintet
  • A példátlan biztonsági intézkeedések oka, hogy a belga hatóságok a november 13-i párizsihoz hasonló nagyszabású terrortámadásoktól tartottak
  • Vasárnap állítólag terrortámadást sikerült megelőzni

A belga nemzetbiztonsági kabinet a biztonsági kockázatok elemzéséért felelős szerv ajánlására csütörtökön 4-ről 3-as fokozatra csökkentette a terrorveszély mértékét. Bár ez a riasztási szint még mindig terrortámadás veszélyét jelenti, jóval enyhébb annál, mint ai az utóbbi napokban érvényben volt.

A bejelentéssel párhuzamosan csütörtökön Brüsszelben már határozott jelei voltak annak, hogy az élet kezd visszatérni a normális kerékvágásba. Az iskolák már szerdán újranyitottak, miként a metró is, és a fővárosba és környékére visszatértek a Brüsszel elmaradhatatlan kellékeinek számító forgalmi dugók. A sporteseményeket is megtartották, igaz az FC Bruges focicsapat biztonsági okokból üres lelátók előtt fogadta az Európa Ligában a Napoli együttesét.

Szombat és csütörtök között a legmagasabb fokú riasztás volt érvényben, ami soha nem látott mértékű óvintézkedéseket kényszerített Brüsszelre, lényegében megbénítva a főváros életét.

A példátlan biztonsági intézkeedések oka, hogy a belga hatóságok a november 13-i párizsihoz hasonló nagyszabású terrortámadásoktól tartottak. A sorozatos házkutatások és őrizetbe vételek látszólag kevés eredményt produkáltak (Párizs óta öt embert helyeztek vizsgálati fogságba és eddig nem sikerült az egyik főkolompos, Salah Abdeslam nyomára bukkanni), ám a belga hatóságok csütörtöki bejelentése szerint a razziáknak köszönhetően vasárnap terrorakciókat sikerült megelőzni. A kormány biztonsági okokra hivatkozva nem árult el további részleteket a fenyegetésről.

A köztelevízió által megkérdezett szakértők szerint a rendőröknek egyrészt sikerülhetett néhány kulcsszemélyt kivonni a forgalomból, és az is elképzelhető, hogy a lebukástól tartva a keresett terrorista sejt több tagja is kereket oldott.

Charles Michel belga miniszterelnök ugyanakkor fontosnak látta elmondani, hogy ha a helyzet javult is, még nem múlt el minden veszély.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »