Szerbiában 608 vahhabita van

Szerbiában 608 tagja van a vahhabita mozgalomnak, közülük tízet szemmel tartanak a hírszerzési-biztonsági szolgálatok, mivel kapcsolatban állnak a szélsőséges iszlám követőivel, közölte Momir Stojanović, a biztonsági szolgálatok ellenőrzésével foglalkozó parlamenti bizottság elnöke.

Stojanović a Politika napilapnak elmondta, a hazai szolgálatoknak nincs tudomásuk arról, hogy a vahhabiták „bármilyen terrorcselekményt szerveznének, terveznének vagy készítenének elő Szerbia területén”.

„A raškai körzetből körülbelül hetven személy vett részt a harcokban az Iszlám Állam oldalán, közülük tízet a hírszerzési-biztonsági szolgálatok állandó megfigyelés alatt tartanak. Eddig nincsenek arra utaló jelek, hogy toboroznának, előkészítenének vagy terveznének bármilyen terrorcselekményt Szerbiában”, közölte Stojanović.

Elmondása szerint Bosznia-Hercegovinában „sokkal bonyolultabb” a biztonsági helyzet, mint Szerbiában, a két ország biztonsági szolgálatainak együttműködése pedig „nagyon nehéz” a „törékeny és korrupt bosznia-hercegovinai intézmények miatt.”

„Bosznia-Hercegovinában vannak olyan személyek, akik terrorszervezetek tagjai, és a kilencvenes évek elején a boszniai hadsereg soraiban harcoltak. Az akkori vezetés téves politikája miatt egy részük boszniai állampolgárságot kapott. Ők a Maglaj környéki településeken telepedtek le, ahol sok tagja van a vahhabita mozgalomnak”, jelentette ki Momir Stojanović.

Kitekintő / Vajma.info

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »