Riói Olimpia: Franciaország segít a terrorelhárításban

A francia külügyminiszter, Laurent Fabius felajánlotta Brazíliának a terrorizmussal kapcsolatos információk cseréjét, valamint a biztonsági eljárások módszerében való segítséget a jövőre rendezendő Riói Olimpia szervezésében. Szerinte a párizsi események sajnos bármelyik országban megismétlődhetnek, mivel a terroristák nemzetközileg szervezettek.

A francia külügyminiszter, Laurent Fabius vasárnap biztosította a brazil kormányt a terrorelhárítással kapcsolatos információcseréről, és a biztonsági ejárási módszerek felajánlásáról a 2016-os Riói Olimpia szervezésében. A Dilma Rousseffel való találkozó után Fabius egy sajtótájékoztatóban elmondta, hogy sok ország ki van téve egy olyan terrortámadás veszélyének, amely november 13-án Párizsban 130 ember életét követelte. „Ami Párizsban történt, az sajnos a föld bármely országában megtörténhet, mivel a terroristák nemzetközileg szervezettek” – mondta a francia külügyminiszter.

A brazil kormányzat vezetője, Mauro Vieira a maga részéről üdvözölte a francia együttműködést és hangsúlyozta, hogy „Brazília figyelembe veszi majd a francia javaslatokat”. Fabius előrebocsátotta, hogy több nagyhatalom államfőjével is találkozókat tart majd – így Barack Obamával, Angela Merkellel és Vladimir Putyinnal is. Emellett kiemelte, hogy a katonai lépéseken túl elengedhetetlen a szíriai konfliktus politikai megoldása is.

Gál Jolán

Friss hírek