Kedvezőbb hitelminősítést kapott Peru

Peru feljebb lépett a hitelminősítési „ranglétrán”, A3-as besorolást kapott. A Moody’s hitelminősítő intézet alelnöke, Jaime Reusche szerint minden adott a latin-amerikai országban ahhoz, hogy az A2-es besorolást is elérje, ehhez azonban még szükséges néhány intézményi reform.

A Moody’s független hitelminősítő intézet alelnöke, Jaime Reusche szerint Peruban minden feltétel adott ahhoz, hogy az ország jobb hitelminősítésben részesüljön, így megkapta az A3-as besorolást. Mindez a makroökönómiai intézkedések megfontoltságának, valamint a pénzügyi stabilitásnak köszönhető, azonban szükség van néhány további reform végrehajtására, hogy megszilárdulhasson ez a javuló tendencia. Peruban minden megvan, ami ahhoz kell, hogy még jobb besorolást (A2) kapjon, de a még mindig gyenge intézményi rendszer jelenleg elválasztja ettől a céltól.

A Moody’s alelnöke szerint nagymértékű kettősség jellemzi a perui gazdasági és politikai intézményrendszert: míg az előbbi tartós szilárdságot, az utóbbi aggodalomra okot adó mértékű gyengeségeket mutat. Reusche elmondta, hogy a következő kormány előtt álló legnagyobb feladat a szükséges intézményi reformok végrehatjása olyan területeken, mint például a munkaerőpiac, az adórendszer és az igazságszolgáltatás.

Gál Jolán

Friss hírek