Továbbra is főleg a cseheket bünteti Fico állampolgársági törvénye

A Fico-féle állampolgársági törvény miatt az elmúlt öt évben 1233-an veszítették el az állampolgárságukat – derül ki a szlovák belügyminisztérium statisztikáiból. Minderről az Új Szó számolt be.

Ebből a legtöbben – 398-an – cseh állampolgárok, majd következnek a németek (269), osztrákok (175), britek (111), magyarok (65), norvégok (30), belgák és hollandok (26-26), olaszok (17), írek (16), kanadaiak (13), svájciak (12), ausztrálok (7), franciák (6), kínaiak, finnek és svédek (3-3-3), izlandiak, lengyelek, oroszok és ukránok (2-2-2-2), illetve egy-egy dán, új-zélandi és izraeli állampolgár.   A 2010-es állampolgársági törvény  arra a magyar jogszabályra reagált, amely könnyített honosítás útján lehetővé tette a magyar állampolgárság felvételét külföldi magyaroknak is. A Fico-féle ellentörvény értelmében elveszíti állampolgárságát az a lakos, aki felvette egy másik országét. Az ominózus törvényt hatályba lépése óta többször is megpróbálták azt módosítani, mindannyiszor sikertelenül. A jogszabállyal az Alkotmánybíróság is foglalkozott, de nem született határozat arról, alkotmányellenes-e vagy sem. A belügyminisztérium által hosszú ideje ígért módosítás továbbra is várat magára. Azok, akik az éppen aktuális állampolgársági törvény miatt veszítetették el az állampolgárságukat, idén februártól visszaigényelhetik azt. Ekkortól hatályos ugyanis az a belügyminisztériumi határozat, mely szerint különleges esetben visszakaphatják szlovák útlevelüket azok is, akik egy másik ország állampolgárai. Leggyakrabban abban az esetben, ha a korábbi kettős állampolgár a másik országban rendelkezik állandó, regisztrált lakhellyel.  Szlovák állampolgárságukat eddig 86-an igényelték vissza, ebből 42-en már vissza is kapták útlevelüket. További 44 esetben még folyik az eljárás.  Az állampolgárságot írásban lehet visszaigényelni a megyei székhely járási hivatalában, vagy bármelyik szlovák konzulátuson.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »