Mexikó: véget ért az amerikai álom?

  • Megfordult a migrációs trend az Egyesült Államok és Mexikó között
  • 5 év alatt egymillió mexikói család költözött haza az Egyesült Államokból.
  • További törvényi szigorítások várhatóak az illegális bevándorlás visszaszorítása érdekében

Megfordult a migrációs trend az USA és Mexikó között. Egy tanulmány szerint immár több mexikói vándorol haza, mint amennyi emigrál az Egyesült Államokba.

A Pew Research Center által készített tanulmány rávilágít, hogy több mint egymillió mexikói család tért vissza az Amerikai Egyesült Államokból Mexikóba 2009 és 2014 között. Ugyanebben az időszakban 870.000 mexikói emigrált az USA-ba, vagyis 140.000 emberrel több ment haza az anyaországba, mint amennyi külföldre vándorolt.

A kutatók a jelenség mögött az amerikai gazdaság visszaesését látják. A mexikói bevándorlók jellemzően az alacsony képzettséget igénylő iparágakban találnak munkát, mint például az építőipar. A világgazdasági válság hatására azonban 2009-től jelentősen visszaesett az építőipar, ezért a bevándorlók munkaerejére sem volt szükség.

Az előző, 2012-es amerikai elnökválasztási kampány egyik kiemelt témája volt az amerikai-mexikói határ biztonsága. A republikánus jelölt, Mitt Romney a szigorúbb határellenőrzés bevezetésével kampányolt, ám ebből Barack Obama győzelme miatt végül nem lett semmi.

A Pew Center tanulmánya megállapította, hogy már az akkori határellenőrzések is elég szigorúak voltak, hiszen folyamatosan csökkent azon illegális mexikói bevándorlók száma, akik be tudtak lépni Egyesült Államok területére.

Emellett az USA is jelentős lépéseket tett annak érdekében, hogy azokat az embereket, akik illegálisan tartózkodnak az országban, ki lehessen utasítani.

A tanulmány megállapította, hogy a mexikóiak többsége a vizsgált időszakban önszántából tért haza, nem pedig kiutasították az országból. A hazatérések leggyakoribb oka a családegyesítés, illetve a potenciálisan több munkalehetőség volt.

Berbás Péter

Friss hírek